Heerema plaatst eerste windturbine met nieuwe drijvende installatiemethode

| 27 november 2022

© HMC

Vorige week installeerde Heerema Marine Contractors met zijn installatieschip Thialf de eerste van 27 windturbines in het offshore windpark Arcadis Ost 1 in de Oostzee. Voor het eerst werd hier in een commercieel windpark gebruik gemaakt van een unieke drijvende installatiemethode.

Heerema voert de activiteiten uit in opdracht van Parkwind dat het windpark ten noordoosten van het eiland Rügen met 27  Vestas V174–9.5MW windturbines met een gezamenlijk vermogen van 257 MW ontwikkelt. Het plan om een drijvende installatiemethode te gebruiken voor Arcadis Ost 1 werd in november 2019 voor het eerst aangekondigd.

De innovatieve methode heeft twee belangrijke voordelen. Het eerste is geen interactie met de zeebodem, vooral belangrijk in gebieden met een aanzienlijke waterdiepte of uitdagende bodemomstandigheden. Het tweede voordeel is een kortere installatiecyclus.

Rotor Nacelle Assembly methode

De innovatieve methode heeft twee belangrijke voordelen. Het eerste is geen interactie met de zeebodem, vooral belangrijk in gebieden met een aanzienlijke waterdiepte of uitdagende bodemomstandigheden. Het tweede voordeel is een kortere installatiecyclus.Om het installatieproces te versnellen, vinden de montage- en hijswerkzaamheden parallel plaats.

Een van de twee hoofdkranen van de Thialf hijst de voorgemonteerde toren naar de fundering, terwijl de tweede hoofdkraan wordt gebruikt om de turbine parallel voor te monteren. Voor dit laatste heeft Heerema een methode ontwikkeld waarbij de lift van de Rotor Nacelle Assembly (RNA) plaatsvindt op een zogenaamde “steun” toren aan boord van het kraanschip. De ondersteuningstoren biedt een stabiel platform voor een snelle en veilige montage van de gondel en de bladen. Eenmaal voorgemonteerd wordt de complete RNA in één keer op de toren gehesen.

Het voormontageproces aan boord van de Thialf zorgt voor volledige controle, waardoor een veilige en betrouwbare installatieomgeving wordt gegarandeerd. Het verminderde aantal hefbewegingen tussen het schip en de constructie elimineert belangrijke risico’s van de drijvende installatie. Vestas ontwikkelde nieuwe hulpmiddelen ter ondersteuning van de offshore drijvende installatie.

Arcadis Ost 1

Arcadis Ost 1 is het eerste internationale project voor Parkwind.  Met 257 MW vermogen zal jaarlijks voldoende opwekken om het equivalent van 290.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het is het eerste windpark in Europa dat is uitgerust met V174-9,5MW-turbines van Vestas. De installatiecampagne is begonnen in juni 2022 en de definitieve ingebruikname van het park is gepland in 2023.

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.