Iberdrola verkoopt 49% belang in offshore windpark Baltic Eagle aan Masdar

| 27 juli 2023

Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola kondigde gisteren aan dat het een 49% belang in het 476 MW Baltic Eagle offshore windpark in de Duitse Oostzee verkoopt aan Masdar, de duurzame energieontwikkelaar uit Abu Dhabi.

Bron: Iberdrola

Beide partijen hebben hiervoor een strategische overeenkomst gesloten. Iberdrola behoudt met 51% een meerderheidsbelang. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst wordt het windpark Baltic Eagle gewaardeerd op ongeveer EUR 1,6 miljard. Iberdrola zal het park controleren en beheren en exploitatie- en onderhoudsdiensten en andere bedrijfsdiensten verlenen.

Baltic Eagle zal bestaan uit 50 windturbines gebouwd op monopile funderingen, elk met een capaciteit van 9,53 MW. De verwachte jaarlijkse productie is 1,9 TWh, voldoende energie om te voldoen aan het equivalent van de elektriciteitsvraag van 475.000 huishoudens. Het windpark, dat volgens de planning eind 2024 in gebruik zal worden genomen, heeft een minimaal gereguleerd tarief van €64,6/MWh voor de eerste 20 jaar. Bovendien is 100% van de productie al verkocht via langetermijncontracten.

Onderdeel van verdere samenwerking

De overeenkomst is onderdeel van een bredere overeenkomst tussen de twee partijen om vanuit een partnerschap verdere investeringsmogelijkheden in hernieuwbare energie in een reeks technologieën en regio’s te onderzoeken.

Samenwerking Duitsland en Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

In september 2022 ondertekenden de VAE en Duitsland een overeenkomst om projecten van gezamenlijk belang te bevorderen op gebieden als energiezekerheid, decarbonisatie en klimaatactie. De Energy Security and Industry Accelerator Agreement (ESIA) die de twee landen ondertekenden, omvatte plannen voor Masdar om de mogelijkheden voor offshore windenergie in de Oostzee te verkennen ter ondersteuning van de Duitse doelstellingen op het gebied van schone energie. De vandaag gesloten overeenkomst van 1,6 miljard euro met Iberdrola is een belangrijke bijdrage tot de verwezenlijking van dat doel. Bron: Iberdrola

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.