Japanse regering kent alle consessies in eerste grote offshore wind tender toe aan Mitsubishi consortium

| 27 december 2021

Japanse regering kent alle consessies in eerste grote offshore wind tender toe aan Mitsubishi consortiumHet Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie en het ministerie van Land, Infrastructuur en Vervoerregering hebben eind vorige week de eerste grootschalige concessies voor offshore windparken toegekend. Alle drie de aangewezen locaties zijn aan een door Mitsubishi Corporation geleid consortium toegekend. 

Het gaat om twee locaties voor de kust van de prefectuur Akita: bij Noshiro, Mitane en Oga en bij Yurihonjo. Het derde gebied ligt voor de kust van de prefectuur Chiba, bij Choshi.

Vijf consortia namen deel aan de veilingen voor Noshiro (479 MW) en Yurihonjo (819 MW), terwijl er slechts twee meedongen naar de concessie voor de kust van Choshi (391 MW).

De winnaar van het windpark voor de kust van Choshi in Chiba is een consortium van Mitsubishi Corp Energy Solutions, Mitsubishi Corp en C-Tech Corp, een dochteronderneming van Chubu Electric Power Co Inc.

Een ander consortium van dezelfde drie bedrijven won ook het project voor de kust van Noshiro, Mitane en Oga in Akita.

Een derde consortium van dezelfde drie bedrijven en Venti Japan Inc, een in Akita gevestigde onderneming voor duurzame energie, werd geselecteerd voor het 819 MW-project voor de kust van Yurihonjyo in Akita.

Volgens de aankondiging scoorde het winnende consortium het hoogst voor zowel de haalbaarheid van de projecten als de prijs. Het concortium zal voor de projecten turbines van 1,2 MW van GE gebruiken.

Japan wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Offshore wind speelt een belangrijke rol hierin. Voor 2030 is het doel dat Japan dan over 10 GW aan offshore windenergievermogen beschikt. Vervolgens zou het vermogen tot 2040 verder moeten groeien naar 30 tot 45 GW. De bovengenoemde tender is de tweede ronde. De eerste aanbesteding was voor een drijvend offshore windpark van tenminste 16,8 – 21 MW bij nabij Goto stad, Nagasaki Prefecture.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.