Kabinet wijst 3 nieuwe gebieden in Noordzee aan voor nieuwe offshore windparken

| 27 maart 2018

De NOS meldde vanochtend in haar journaal dat Nederland drie gebieden in de Noordzee aangewezen heeft voor de bouw van nieuwe windparken. Locatie: ten noorden van Schiermonnigoog en bij Petten en IJmuiden. Dit is nodig voor het uitvoeren van het regeerakkoord.

Daarin staat dat flink meer windenergie moet worden opgewekt.

In 2030 komt volgens de plannen 40% van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland van windmolens in de Noordzee. Tot nu staan in het Energieakkoord vijf windparken op zee gepland die in 2023 4,5 gigawatt leveren. Met de nieuwe parken komt daar tussen 2024 en 2030 7 gigawatt bij.

Het gaat om 15 à 20 miljard aan investeringen. Die leveren tussen 2024 en 2030 zo’n tienduizend banen op, schat het kabinet. Vanaf 2021 kunnen bedrijven zich melden voor de aanbesteding van de windparken. Nieuwe windparken worden ruim van te voren gepland, omdat overleg nodig is met verschillende belanghebbenden, zoals vissers en kustgemeenten.

De nieuwe parken geven volgens het kabinet een impuls aan het bedrijfsleven. Nu heeft Nederland op de Europese markt voor wind op zee een marktaandeel van 25 procent. Dat gaat groeien, voorziet het kabinet, en er zijn exportkansen richting Amerika en Azië.

Lees origineel artikel.

Bron: NOS

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.