Kleine windmolens renderen alleen op hoge daken

| 27 mei 2014

Sinds kort komt er een kleine windmolen op het dak van het kantoor van de Stadshaven in Rotterdam. Het betreft de Liam F1 Urban Wind die op een dak of gevel geplaatst kan worden. Volgens de makers heeft de turbine door de vorm een extreem hoog rendement. Deze Liam kleine windturbine is gisteren voor het eerst in Europa gepresenteerd, kost 4.000 euro en komt in de zomer 2014 op de markt. 

Prof. Dr. Gerard van Bussel van de TU Delft meldt dat er ieder jaar bedrijven bij komen die kleine windmolens aan de man willen brengen. Het grootste probleem blijft echter de lage stroomprijs. En dan is het lastig om vrij vlot de hoge productiekosten van de windmolen terug te verdienen.  Hij twijfelt dan ook aan het rendement dat de makers van de Liam F1 voorspellen. In Delft zit ook het bedrijf Windchallenge die de omzet ziet groeien. Een 25-tal kleine windmolens zijn inmiddels verkocht. Volgens hem moeten ze wel op hoge daken staan zodat ze voldoende wind kunnen vangen. En de productie moet omhoog waardoor de kosten omlaag kunnen.

De Liam F1 moet duurzaamheid “sexy” maken, aldus één van de bedenkers Richard Ruijtenbeek. Daarom zijn de turbines in alle kleurencombinaties te bestellen. Ontwerper Richard Hutten gaat een design windmolen maken. En voor het Midden-Oosten wordt gedacht aan een windmolentje met goud-look. “Zo wordt onze turbine een leuk hebbeding dat ook nog eens flink wat energie bespaart”, aldus Ruijtenbeek.

Liam F1 Urban Windturbine

Tags: , , ,

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Kleine Windmolens, Onshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windturbines

Reacties zijn gesloten.