RWE neemt investeringsbesluit voor 1,6 GW Nordseecluster in de Duitse Noordzee

| 27 mei 2024

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft een investeringsbesluit genomen voor het Nordseecluster, dat bestaat uit offshore windprojecten met een totale capaciteit van 1,6 GW in het oostelijke deel van de Noordzee, ongeveer 50 kilometer ten noorden van het eiland Juist.

Het Nordseecluster wordt in twee fasen geïmplementeerd – Nordseecluster A en B. Nordseecluster A heeft een totale capaciteit van 660 MW. De productie van enkele belangrijke componenten is al begonnen. De bouw op zee begint volgend jaar. Begin 2027 zullen alle 44 windturbines aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Nordseecluster B zal nog eens 900 MW aan capaciteit toevoegen. De 60 turbines moeten begin 2029 in bedrijf worden genomen.

RWE hoeft geen leasebetalingen te doen aan de Duitse federale netwerkagentschap (Bundesnetzagentur) voor de locaties van het Nordseecluster. De omvang van het cluster zal synergie-effecten opleveren voor RWE bij de bouw en de daaropvolgende exploitatie van de windparken. RWE zal de groene elektriciteit die wordt opgewekt door de windparken gebruiken om haar industriële klanten te ondersteunen op de weg naar decarbonisatie met energieoplossingen op maat. Tot deze klanten behoren in toenemende mate exploitanten van AI-datacenters.

Leveranciers

Leveranciers van de belangrijkste componenten zijn al geselecteerd voor het cluster als geheel.

Atlantique Offshore Energy, het maritieme energiesegment van Chantiers de l’Atlantique, zal twee offshore transformatorstations leveren. Hellenic Cables werd geselecteerd voor de kabelfabricage. De funderingen voor de windturbines worden geproduceerd door Dajin Offshore en worden op zee geïnstalleerd door Van Oord. Vestas levert de windturbines (type V236-15.0 MW), elk met een capaciteit van 15 MW. Het transport en de installatie van de windturbines zal worden uitgevoerd door Havfram Wind, met behulp van haar installatieschepen “Norse Wind” en “Norse Energi”.

In de afgelopen 20 jaar heeft RWE 19 offshore windparken in gebruik genomen, waaronder zes voor de Duitse kust. Het Nordseecluster brengt bij oplevering het totaal aantal windparken in de Duitse Noordzee hiermee op acht. RWE heeft zichzelf tot doel gesteld om zijn wereldwijde offshore windcapaciteit te verdrievoudigen van de huidige 3,3 GW naar 10 GW in 2030. Bron/Afbeelding: RWE

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.