Shell neemt meerderheidsaandeel in Iers drijvende windproject

| 27 januari 2021

© Simply Blue Energy

Shell heeft een overeenkomst getekend met de Ierse ontwikkelaar Simply Blue Energy om een ​​aandeel van 51% te verwerven in hun Simply Blue Energy Kinsale-onderneming. Deze onderneming was opgezet om het Emerald Project, een drijvend windpark in de Keltische Zee, voor de zuidkust van Ierland, te ontwikkelen.

De joint venture brengt de lokale kennis en trackrecord in drijvende wind van Simply Blue Energy en de offshore- en drijvende windervaring en de ervaring in het ontwikkelen van grootschalige projecten van Shell samen. Simply Blue Energy zal vanuit het projectkantoor in Cork City Docklands het project beheren. Shell zal haar specialisten op het gebied van drijvende wind inzetten ter ondersteuning.

Emerald Project
Het Emerald Project wordt ontwikkeld op zo’n 35 – 60 km offshore in de buurt van de Kinsale gasvelden, welke momenteel worden ontmanteld. Het project bevindt zich nog in de beginfase. Het zal worden ontwikkeld over een periode van 8 tot 10 jaar. In eerste instantie is 300 MW geïnstalleerd vermogen gepland, met het potentieel om op te schalen tot een totaal geïnstalleerd vermogen van 1 GW. Dit staat gelijk aan het energiegebruik van 800.000 Ierse huishoudens.

Door het project in fases op te schalen wordt tijd gewonnen om de lokale infrastructuur te bouwen die nodig is om een ​​project van deze omvang te realiseren. Afhankelijk van de grootte van de gekozen turbines, omvat de eerste fase van het project tussen de 15 en 25 turbines. Het onderhoud zal vanuit de haven van Cork worden gedaan. Het project zou honderden banen in de lokale toeleveringsketen kunnen creëren, aldus Shell. Het draagt tevens bij aan de doelstelling van de Ierse overheid om tegen 2030 5 GW aan offshore wind te realiseren.

De voortgang van het project is afhankelijk van het verkrijgen van alle relevante on- en offshore overheids- en regelgevende vergunningen; een geschikte netaansluiting en een route naar de markt via het veilingproces van het Renewable Energy Support Scheme (RESS).

Eerder, in juni 2020 sloot Shell zich al aan met 9 andere offshore energie giganten bij het nationale Floating Offshore Wind Centre of Excellence (FOWCoE) van het onderzoekscentrum Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult in het VK. Samen willen ze de commercialisering van drijvende windenergie versnellen.

Tags: , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.