Siemens Gamesa order voor 882 MW Moray West offshore windpark in Schotland definitief

| 27 juni 2022

© Siemens Gamesa

Siemens Gamesa heeft een order bevestigd gekregen voor de levering van 60 windturbines van het type SG 14-222 DD aan het offshore windpark Moray West bij Schotland. Naar verwachting zullen de eerste windturbines in 2024 geïnstalleerd zijn en stroom produceren. Moray West is dan de eerste commerciële offshore windpark met serie-installatie van deze nieuwe Siemens Gamesa offshore windturbine. 

De SG 14-222 DD is een direct – drive windturbine met een nominaal vermogen van 14 MW. Met de Power Boost functie kan het vermogen worden opgevoerd tot 15 MW. De turbines voor Moray West krijgen een vermogen van 14,7 MW. Met de 108 m lange rotorbladen wordt een rotordiameter van 222 m en 39.000 m2 rotoroppervlakte bereikt.

De 180 B108 rotorbladen zijn volgens de door Siemens Gamesa ontwikkelde IntegralBlade principes ontworpen. Bij de gebruikelijke fabricagemethode van rotorbladen wordt eerst de boven- en onderhelft apart geproduceerd. Vervolgens worden de twee helften samengevoegd. IntegralBlades – rotorbladen worden in tegenstelling daartoe als één stuk geproduceerd. De rotorbladen worden gefabriceerd in de fabriek van Siemens Gamesa in Hull, in Engeland. Zoals al in augustus 2021 werd aangekondigd zal de capaciteit van de fabriek worden verdubbeld t.o.v. de oorspronkelijke capaciteit bij de opening.

De locatie van het offshore windpark Moray West ligt in de Noordzee, 22 km ten noorden van de plaats Buckle aan de kust van het Moray Council in het noordoosten van Schotland.

Het vermogen van alle vaste orders en overeenkomsten als voorkeursleverancier en voorkeursaanbieder voor de nieuwe windturbine met 14 MW nominaal vermogen is tot nu toe in totaal 14 GW. Dit is inclusieve de turbineversies met een rotor van 236 m.

Siemens Gamesa lanceerde de SG 14-222 DD in 2020. In 2021 werd de eerste prototype in Denemarken in het testcentrum in Østerild geïnstalleerd.

Projecteigenaar van het Moray West offshore windpark is Ocean Winds, een 50/50 joint venture van het Portugese energiebedrijf Energias De Portugal Renewables (EDPR) en het Franse energiebedrijf ENGIE (voorheen GDF SUEZ S.A.). Ocean Winds is ook hoofdaandeelhouder van het grootste Schotse offshore windpark, Moray East. Kort geleden heeft Ocean Winds de vergunning ontvangen van de Crown Estate van Schotland om het offshore windpark Caledonia met een vermogen van minimaal 1 GW te ontwikkelen. De locatie van Caledonia ligt naast Moray East en Moray West.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.