Siemens start met serieproductie van Hollandse Kust Zuid windturbines

| 27 augustus 2021
Siemens start met serieproductie van Hollandse Kust Zuid windturbines

SG 11.0-193 DD Flex ©SGRE

Siemens Gamesa is in Cuxhaven in Duitsland begonnen met de serieproductie van de windturbines voor het 1,5 GW offshore windpark Hollandse Kust Zuid dat op zo’n 18 tot 36 kilometer uit de Nederlandse kust, tussen Den Haag en Zandvoort, wordt gebouwd.

Het project is eigendom van Vattenfall en BASF. Vattenfall ontwikkelt het windpark. Siemens levert 140 van zijn nieuw ontwikkelde windturbine van het type SG 11.0-200 DD.

De prefabricage van de eerste 5 turbines is al bijna een jaar aan de gang in Siemens’ productiefaciliteit in Brande, Denemarken om zo de productieprocessen te optimaliseren en de serieproductie voor te bereiden. Het Duitse 8.2 Consulting AG hield toezicht op het proces. Eind juli 2021 was de productie van de pilotserie grotendeels voltooid.

Sinds een paar dagen is in Siemens’ nieuwe productiefaciliteit in Cuxhaven de serieproductie van de resterende 135 windturbines van het windpark begonnen, aldus 8.2 Consulting AG. De productie is gepland voor één jaar.

8.2 Consulting AG werd ook door Vattenfall gecontracteerd om toezicht te houden op de serieproductie, gezien de complexiteit en de nieuwe technologie van de installatie. De verantwoordelijkheden omvatten een permanente monitoring van de serieproductie van hubs, generatoren en de volledige back-end met een team van inspecteurs ter plaatse. De volledige productieketen wordt geïnspecteerd – van de levering van de afzonderlijke componenten tot de “mechanische inspectie” na de eindassemblage en de visuele “eindinspectie” van elke afzonderlijke windturbine.

Het feit dat er geen gedefinieerde processen waren vanwege de voorserie-status en geen bruikbare fabrieksdocumentatie voor de inspectie, betekende dat veranderingen en verbeteringen direct in de productieprocessen konden worden geïntegreerd. Zwakke punten die later tot defecten zouden kunnen leiden, werden zo in een vroeg stadium blootgelegd.

De inbedrijfstelling van de eerste turbines is gepland voor het voorjaar van 2022. Alle 140 SG 11.0-200 DD’s moeten tegen de zomer van 2023 aan het net worden gekoppeld. De bouw van de funderingen voor de windturbines is al aan de gang. Bron: 8.2 Consulting AG Foto: Siemens Gamesa

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.