Start ontmanteling laatste windpark met NedWind 55 turbines in Nederland

| 27 juli 2023

Energiebedrijf Vattenfall heeft een start gemaakt met de ontmanteling van Windpark Eemmeerdijk langs de gelijknamige dijk in Flevoland. Binnenkort zal dit laatste windpark met NedWind 55 turbines uit het Hollandse landschap verdwijnen.

Windpark Eemmeerdijk stamt uit 1998 en bestond destijds uit 19 windturbines van het Nederlandse merk NedWind, type NedWind 55. Bijzondere tweebladige, exemplaren met 1 MW vermogen op torens in de kleuren die samen op een regenboog lijken. Hiervan stonden er begin dit jaar nog 17 exemplaren van overeind.

Een van deze tweebladige windturbines brak echter in januari dit jaar af. Onderzoek wees uit dat het incident met de windturbine is veroorzaakt door een losgetrilde pitch cylinder. Hiermee wordt de stand van de bladen van een turbine bestuurd, zo meldde Vattenfall.

Het windpark stond al op de lijst om ontmanteld te worden. Na het incident zijn alle windturbines stopgezet en is de ontmanteling vervroegd. De activiteiten zijn vorige week begonnen en worden uitgevoerd door FairWind als hoofaannemer, met Mammoet voor de hijswerkzaamheden en Kingo voor het weghalen van de civiele zaken, zoals fundatie, wegen en kabels. De werkzaamheden zullen naar verwachting 12 weken in beslag nemen. De verwijderde onderdelen worden gerecycled.

Windpark Eemmeerdijk 2022 © BGF

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.