Statkraft presenteert aangescherpte groeistrategie

| 27 juni 2024

Statkraft presenteerde vandaag een aangescherpte groeistrategie. Het Noorse energiebedrijf zal prioriteit geven aan de groei van zijn kernactiviteiten en zijn portefeuille optimaliseren door selectieve desinvesteringen.

De groeistrategie van Statkraft blijft gebaseerd op vier pijlers: schone flexibiliteit bieden – waterkracht benutten, groeien in zonne-energie, windenergie en batterijopslag, groene marktoplossingen leveren aan klanten en nieuwe groene energietechnologieën opschalen. Het bedrijf is echter van plan om de stadsverwarmingsactiviteiten af te stoten en investeerders te vinden in het biobrandstoffenbedrijf Silva Green Fuel en het EV-oplaadbedrijf Mer.

Statkraft heeft in de afgelopen jaren een aanzienlijke portefeuille van operationele energiecentrales opgebouwd met een totale capaciteit van 21 GW, evenals een netto flexibele ontwikkelingsportefeuille van winstgevende projecten van in totaal 21 GW. Het bedrijf heeft voor de komende jaren grote investeringen toegezegd, met een recordbedrag van meer dan 30 miljard NOK in 2024, inclusief de overname van het Spaanse duurzame energiebedrijf Enerfin, die in mei werd afgerond. In Noorwegen heeft Statkraft een recordinvesteringsprogramma voor de lange termijn in windenergie en waterkracht, waaronder vijf grote projecten voor capaciteitsuitbreiding.

Tegelijkertijd is de hele energiemarkt uitdagender geworden. De energieprijzen zijn lager en zowel de technologiekosten als de kapitaalkosten zijn gestegen. Marktregulering en ondersteunend beleid hebben vertraging opgelopen en de geopolitieke onzekerheid is toegenomen.

“(.) De overgang van fossiele naar duurzame energie voltrekt zich in een steeds hoger tempo in Europa en de rest van de wereld. We hebben sterke concurrentievoordelen en hebben in de loop der tijd veel waarde gecreëerd. De marktomstandigheden voor de hele hernieuwbare-energiesector zijn echter moeilijker geworden. Daarom scherpen we onze strategie aan om het kapitaal toe te wijzen aan de meest waardecreërende kansen met de beste strategische fit.

Statkraft heeft een unieke en strategische positie in flexibele productie, ervaring met weersgebaseerde systemen en sterke analyse- en marktcompetenties. Samen met een capabele en gemotiveerde organisatie maakt dit het bedrijf goed voorbereid om te groeien, schaalgrootte op te bouwen en te concurreren in een snel groeiende duurzame markt.

Met een aangescherpte strategie zijn we goed uitgerust om zowel een goede waardecreatie voor de eigenaar te realiseren als een sterke drijvende kracht te zijn in de energietransitie in Noorwegen, Europa en de wereld.” – zegt president en CEO Birgitte Ringstad Vartdal van Statkraft.

De aangescherpte strategie betekent dat Statkraft:

– Prioriteit geven aan waardecreatie uit Statkraft’s kernactiviteiten waterkracht en marktactiviteiten. Statkraft zal het grootste waterkrachtbedrijf in Europa zijn en zal tegen 2030 ten minste vijf grote capaciteitsvergrotingsprojecten in Noorwegen opstarten.
– Een belangrijke ontwikkelaar zijn van zonne-energie, windenergie op het land en batterijopslag met een jaarlijks ontwikkelingstempo van 2-2,5 GW vanaf 2026 en daarna (eerdere doelstelling was 2,5-3 GW vanaf 2025 en 4 GW vanaf 2030). Het bedrijf wil een rol spelen in offshore wind in Noord-Europa – met als doel de ontwikkeling van 6-8 GW tegen 2040 (vorig doel was 10 GW).
– Bijdragen aan een efficiënte energiemarkt, de groene transitie van industriële klanten mogelijk maken en een toonaangevende leverancier van marktoplossingen in Europa zijn, met een aanzienlijk wereldwijd bereik.
– Nieuwe groene energiebedrijven ontwikkelen, waaronder een industriële ontwikkelaar van groene waterstof met als doel 1-2 GW te leveren tegen 2035 (het vorige doel was 2 GW tegen 2030).

De aanscherping van de groeistrategie volgt op de jaarlijkse strategische herziening van Statkraft, de eerste met Ringstad Vartdal als President en CEO. Bron: Statkraft Quotes zijn vertaald uit Engels

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.