VENSYS installeert 2 prototypes voor repowering en tyfoongevoelige markten in de Wieringermeer

| 27 april 2021

De Duitse turbineleverancier VENSYS Energy AG installeerde onlangs twee nieuwe direct drive prototypes in Nederland, op de testlocatie Wieringermeer. Het gaat om de 4,1 MW Vensys115 met een rotordiameter van 115 meter en de 3,8 MW Vensys126. Beide zijn opvolgers van de 3,5 MW Vensys136, momenteel het belangrijkste product van het Vensys 3.X platform.

Door Eize de Vries

VENSYS installeert 2 prototypes op de testlocatie Wieringermeer

VENSYS hergebruikt alle basis hardware, inclusief de permanent-magneet generator voor de nieuwe turbine, dit keer van de toeleveringsketen van Goldwind’s 3,5 – 4,1 MW-platform dat zowel onshore als offshore wordt ingezet. De basis hardware voor gondel & generator hardware komt uit China en is in principe uitwisselbaar tussen de Vensys en Goldwind platforms.

Kwaliteitsproducten

Het Chinese bedrijf Goldwind & VENSYS presenteren zichzelf als leveranciers van kwaliteitsproducten, zegt Luis-Fernando Beckel, hoofd verkoop bij VENSYS, en niet als een fabrikant van goedkope turbines wat sommigen ten onrechte denken. Goldwind bekleedt al een langdurige (2011-2020) marktleiderspositie in China en was in 2020 de tweede grootste turbineleverancier ter wereld.

Specifieke VENSYS elementen in de nieuwe modellen en bestaande platforms zijn het pitch en kruisysteem, de converters voor het elektrische systeem en de turbinebesturing. Deze componenten worden in eigen huis geproduceerd in Duitsland. Bovendien exploiteert VENSYS sinds 2016 de eigen Eblades Technology rotorbladenfabriek in Spanje.

De turbines in de Wieringermeer worden eind april of begin mei in gebruik genomen en zijn beide ontwikkeld voor IEC II windcondities, zegt Beckel: “Een belangrijke productmarktfocus ligt op de repowering van projecten zoals in de Duitse deelstaten Schleswig Holstein en Westphalia en in Oostenrijk. We hebben al een solide projectenpijplijn ontwikkeld, met veel verleende vergunningen. De 4,1 MW Vensys115, het eerste model van het 4.X-platform, zal bovendien worden gecertificeerd volgens IEC T om te voldoen aan tyfoonomstandigheden zoals die in onze groeimarkt Japan voorkomen.”

VENSYS installeert 2 prototypes op de testlocatie WieringermeerLegendarisch

De huidige jaarlijkse installaties van de middelgrote Duitse pionier op het gebied van direct drive bedragen tussen de 70 tot 100 MW. Er zijn echter plannen om dit volume in de nabije toekomst minstens te verdubbelen. VENSYS Energy werd opgericht in 2000. In 2003 werd Goldwind de eerste licentiehouder. Sinds 2008 heeft het Chinese bedrijf een 70% meerderheidsaandeelhouderpositie.

Het legendarische 1,5 MW direct drive-platform werd instrumenteel voor het bereiken van Goldwind’s succesvolle huidige industriestatus. In totaal werden meer dan 18.000 eenheden met verschillende rotormaten en inclusief het latere opgeschaalde 2 MW platform geproduceerd. Deze eerste Vensys 70/77-serie zelf was opmerkelijk genoeg een technologie- en productontwikkeling van het Forschungsgruppe Windenergie-ontwikkelingsteam van de University of Applied Sciences in Saarbrücken, Duitsland.

Beckel: “VENSYS opereert al vanaf het begin als een onafhankelijke turbine-ontwikkelaar en leverancier, maar sinds 2008 met de steun van de machtige Goldwind Group. Grote accounts in een aantal internationale markten worden door Goldwind afgehandeld, terwijl wij ons concentreren op middelgrote windprojecten maar ook op die met een hoge mate van complexiteit. We verkennen verder actief nieuwe marktsegmenten die passen bij onze omvang en mogelijkheden. Voorbeelden zijn de voortdurende verbetering van onze kleinste 1,5 MW Vensys70 naar 2 MW maar met ongewijzigde rotordiameter, en/of de opschaling van de 1,2 MW Vensys62 naar 1,5 MW.”

Kansen

Dergelijke specificaties bieden nieuwe kansen in de groeiende repowering markt voor wanneer de oorspronkelijke turbines van 1,5 – 2 MW het einde van hun levensduur hebben bereikt. Met name waar vervanging door grotere eenheden niet mogelijk is door hoogte en andere beperkingen. Er zijn daarbij nauwelijks grote leveranciers meer die dergelijke modellen nog in hun portfolio hebben. Hij besluit: “VENSYS houdt ook het grootste onshore-segment scherp in de gaten, met een 5,6 MW Vensys 170 (5S-platform) prototype met een record rotor van 170 meter welke nu in ontwikkeling is en gepland staat voor marktintroductie in 2023.”

Copyright afbeeldingen: Ulrich Mertens/VENSYS

Tags: , , , , , , , ,

Category: Longreads, Techniek & Innovatie, Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.