Vestas regeert top 10 marktaandeel windturbinefabrikanten in 2021

| 27 maart 2022

Bron: Vestas Wind Systems A/S

Volgens een rapport van BloombergNEF (Bloomberg New Energy Finance) werd in 2021 wereldwijd 99,2 GW nieuw windenergievermogen online gebracht. Dit is net iets meer als het jaar ervoor, toen 98,5 GW geplaatst werd, en is daarmee een nieuw record. Het is tevens het tweede jaar op rij dat er bijna 100 GW aan windenergievermogen online kwam.

Uit het rapport ‘Global Wind Turbine Market Shares 2021’ van BNEF blijkt bovendien dat hoewel het merendeel (83%) op land werd toegevoegd, het aantal nieuwe offshore windturbines enorm is gestegen:  met 16,8 GW een stijging van 161% ten opzichte van 2020.

Vestas pakt eerste positie terug

Vestas heeft met 15,2 GW aan capaciteit haar eerste plaats in de top van de ranglijst heroverd. Dit is een voorsprong van 3,2 GW op Goldwind, die met 12 GW op de tweede plaats staat. Siemens Gamesa bezette de derde plaats in de rangschikking. General Electric, de grootste turbinefabrikant van vorig jaar, zakte naar de vijfde plaats omdat het aantal installaties in zijn thuismarkt, de VS, met 22% daalde. De cijfers zijn gebaseerd op BNEF’s wereldwijde database van windprojecten en uitgebreide informatie van de industrie.

Opvallend is dat 6 van de top 10 windturbinefabrikanten Chinese bedrijven zijn. Shanghai Electric produceert als licentiehouder Siemens Gamesa windturbines. BloombergNEF heeft het marktaandeel van deze windturbines bij de licentiehouder opgenomen.

Landenlijst

China realiseerde in 2021 met 55,8 GW, meer dan de helft van het werelwijd geplaatste vermogen. Op de landenranglijst kwam de VS met 13 GW vermogen na China op plek 2. Vietnam realiseerde 3,6 GW en kwam hiermee als grote verrassing op plaats 3.

China domineert in offshore wind

China domineerde in 2021 de offshore windmarkt. China voegde 14,2 GW offshore vermogen toe. De cijfers in het overzicht bevatten voor China ook geïnstalleerde windparken die nog niet aan het net aangesloten zijn. Alle andere cijfers zijn gebaseerd op volledig operationele windparken.Dit offshore vermogensaandeel was 251% hoger dan in 2020. Dit heeft te maken met het feit dat nog tot eind 2021 de bestaande vergoedingstariefen voor offshore windenergie van kracht waren.

Offshore windenergie werd 2021 gedomineerd door 4 Chinese fabrikanten die op de top – 4 posities bij offshore windenergie staan: Shanghai Electric, MingYang, Goldwind en CSSC (China State Shipbuilding Corporation). Siemens Gamesa was van 2017 t/m 2020 lijstaanvoerder van offshore windenergie maar eindigde in 2021 op plaats 6, na Vestas op plaats 5. Bron: BNEF

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Cijfers wereldwijd, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.