Vestas wil in 2040 volledig recyclebare windturbines produceren

| 27 januari 2020

© Vestas

Vestas verruimt haar duurzaamheidsintenties buiten de bijdrage van windturbines door het recyclebare aandeel in de gehele leverketen te vergroten en in 2040 volledig recyclebare windturbines te leveren. Geen andere windturbinefabrikant heeft een vergelijkbare doelstelling. In de volgende twee jaar wil Vestas verdere details over haar strategie publiceren hoe stapsgewijs bereikt kan worden om volledig recyclebare windturbines te produceren.

Afval is een groeiende bedreiging van het ecosysteem. Geschat wordt dat wereldwijd jaarlijks 11,2 miljard ton vaste industriële afval ontstaat. Vervuiling van lucht, water en bodem is het gevolg. Daarnaast emitteert deze afval 5 procent van de globale broeikasgassen (Bron: United Nations Environment Programme). De University of Cambridge schat dat alleen door kunststof rotorbladen 43 miljoen ton afval t/m 2050 ontstaat (zie rapport ‘Wind turbine blade waste in 2050’).

Het grootste onderdeel van windturbines uit kunststof zijn de rotorbladen. Ondanks het feit dat kunststof op dit moment maar gedeeltelijk recycelbaar is, is volgens Vestas 85% van haar windturbines wel recycelbaar. Vestas wil als eerste stap het recycelbare aandeel van rotorbladen van op dit moment 44% verhogen naar 50% in 2025 en vervolgens naar 55% in 2030. 2040 zal de productie van volledig recycelbare rotorbladen mogelijk zijn. Bron: Vestas

Tags: , ,

Category: Wereldwijd, Windturbines

Reacties zijn gesloten.