Voorzitter VNO-NCW: “Gebruik oude olieplatformen voor windparken”

| 27 september 2016

Gebruik oude olieplatform nu eens slim: voor windparken. Dat vindt Hans de Boer (voorzitter werkgeversorganisatie VNO-NCW). “In plaats van de olieplatformen te ontmantelen zouden er windturbines op moeten worden geplaatst. Windturbines op de Noordzee met een schakel- of werkeiland zijn volgens mij de toekomstige ruggengraat van de elektriciteitsvoorziening in West-Europa en dus ook Nederland”, aldus Hans de Boer. 

In de Noordzee liggen er naar verluidt 22 duizend olieplatforms. Die zijn inmiddels een belangrijk element geworden in ecologie van de Noordzee. Net als windmolenparken op zee trouwens.Er mogen geen schepen of vissersboten in de buurt komen dus vis leeft in beschermd gebied. Na gebruik moeten die volgens de regels volledig worden ontmanteld en weggehaald. Kosten: 70 tot 80 miljard euro. Dat kan toch slimmer?

Maar:

  • Een booreiland ontmantelen is zeer kostbaar; dus olieboeren willen zoiets graag van de hand doen…
  • Een booreiland is heel duur om te onderhouden; veel schilderwerk om ze niet weg te laten rotten; dus ook zeer duur…
  • Daarnaast kent een booreiland geen elektra-aansluiting… en soms/vaak niet eens een gasaansluiting (olie gaat per schip of pijpleiding) In geval wel een gasaansluiting zou er van elektriciteit waterstofgas gemaakt kunnen worden d.m.v. elektrolyse en dat zou waarschijnlijk wel getransporteerd kunnen worden per gasleiding (wanneer er tenminste geen andere olieplatforms nog op de zelfde leiding zitten…
  • Er kunnen qua afstand max. 2 windturbines op geplaatst worden; dus zeer weinig baten bij zeer hoge kosten…Lees meer
    Bron: VNO-NCW
  • Olieplatforms gebruiken als fundering voor offshore windturbines?

Olieplatforms gebruiken als fundering voor offshore windturbines?

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.