Waalhaven Rotterdam krijgt groene walstroomvoorziening voor Boskalis-zeeschepen

| 27 juni 2022

© Havenbedrijf Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam en Eneco gaan een walstroominstallatie bouwen op het terrein van Boskalis in de Waalhaven Rotterdam. Afgemeerde werkschepen van Boskalis kunnen hiermee naar verwachting vanaf juni 2023 draaien op groene stroom.

Op het terrein van Boskalis in de Waalhaven zijn twee ligplaatsen aan de kade die een hoge bezetting kennen. De schepen komen naar het servicecenter in de Waalhaven voor onderhoud en voor de voorbereidingen van offshore projecten.

Walstroom is een belangrijk onderdeel van de energietransitie en dit project past in de gezamenlijke walstroomstrategie van het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam, en in de One Planet strategie van Eneco, die zich richt op klimaatneutraliteit in 2035. Afgemeerde schepen draaien nu nog veelal op generatoren voor de benodigde energie aan boord. Hierbij vindt uitstoot plaats van onder andere fijnstof, stikstof en CO2. Walstroom biedt de kans om die uitstoot met tot 90% te verminderen door schepen te voorzien van een schone energiebron en het uitschakelen van generatoren draagt tevens bij aan geluidsreductie. Het project is hiermee goed is voor de haven, voor het klimaat en voor omwonenden.

De beoogde opleverdatum van de walstroominstallatie is 1 juni 2023 en levert 2 GWh groene stroom per jaar. Daardoor wordt jaarlijks 1,6 kiloton minder CO2 uitgestoten.

Derde walstroominstallatie voor zeeschepen

Na de walstroominstallatie op de landtong Rozenburg voor offshore schepen van Heerema en de ferry terminal Stena Line Hoek van Holland wordt de Boskalis locatie in de Waalhaven de derde walstroominstallatie voor zeeschepen in de haven van Rotterdam.

Eneco en Havenbedrijf Rotterdam voeren dit project uit via de Joint Venture Rotterdam Shore Power. Zij zijn eigenaar van de walstroominstallatie en bieden walstroom aan ‘as a service’. Boskalis realiseert de netaansluiting in eigen beheer. Eneco levert de groene stroom aan Boskalis, afkomstig van Nederlandse Eneco wind&zon bronnen. Het project wordt mede gefinancierd door de gemeente Rotterdam en de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.