Windpark Ferrum officieel operationeel

| 27 oktober 2020

© Tata Steel

De drie windturbines van Windpark Ferrum op het bedrijfsterrein van Tata Steel zijn deze week formeel opgeleverd. Windpark Ferrum heeft een verwachte levensduur van 25 jaar en zal jaarlijks ongeveer 25 GWh aan groene stroom produceren.

Windpark Ferrum, langs de Reijndersweg in IJmuiden, gemeente Velsen, is een project van Windpark Ferrum B.V. met energiecoöperatie Windcollectief Noord-Holland en duurzame energieontwikkelaar Infinergy als aandeelhouders.

De drie windturbines zijn van het type Enercon E92 met een ashoogte van 85 m en een tiphoogte van 131 m. Elke windturbine heeft een vermogen van 2,35 MW. Deze staan in het verlengde en ten noorden van de 3 bestaande turbines aan de Reijndersweg. Het project kreeg in juli 2017 definitief groen licht. In juni 2019 begonnen de bouwwerkzaamheden. In mei waren de turbines in de testfase gegaan. Voor een impressie van de bouw, zie het filmpje van Tata Steel.

Directeur Jan Pronk van Windcollectief Noord-Holland: “Nu de testfase succesvol is afgerond is Windpark Ferrum officieel operationeel, een geweldige prestatie gezien de uitdagingen rondom het bouwen op een complexe industriële locatie. We zien ernaar uit om nu verder te kunnen met andere aspecten van het project, zoals het opzetten van het gebiedsfonds, dat maatschappelijke en duurzame projecten in de omgeving zal gaan steunen.”

De ingebruikname van het windpark betekent voor de Gemeente Velsen een mijlpaal. Wethouder Floor Bal: “Velsen is ambitieus als het gaat om duurzame energie. We wekken hier al veel van op en met de ingebruikname van windpark Ferrum bereiken we een mijlpaal: in Velsen wordt nu meer energie duurzaam opgewekt dan de Velsense huishoudens samen aan elektriciteit verbruiken. Fantastisch!”

In juli dit jaar kondigde Windpark Ferrum aan dat het samen met Royal HaskoningDHV en Vattenfall een een tienjarige Corporate Power Purchase Agreement (CPPA) afgesloten heeft. Hierbij koopt Royal HaskoningDHV de stroom voor vier van haar kantoren direct van de turbines. Het gaat hier om ongeveer 4 GWh. Vattenfall levert groene stroom aan Royal HaskoningDHV op de momenten dat er onvoldoende windenergie is.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.