Windpark Zeewolde bouwt eigen aansluiting op het hoogspanningsnet

| 27 maart 2019

Windpark Zeewolde (WPZ) bouwt zijn eigen aansluiting op het hoogspanningsnet. WPZ heeft hiervoor een contract afgesloten met ABB. De bouw van het transformatorstation vindt plaats nog vòòr de financiering van het windpark rond is. “Dit is vrij uniek”, zegt Algemeen directeur van WPZ Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma. “Het toont het lef van de boerengemeenschap die het project is begonnen en hun vertrouwen in de realisatie van het windpark.” De eerste levering van energie is gepland in het najaar van 2020.

Het transformatorstation verbindt de toekomstige nieuwe windturbines met het hoogspanningsnet van TenneT. De investering van enkele tientallen miljoenen euro’s voor het transformatorstation wordt door de boerengemeenschap opgebracht. Daarmee spreken de boeren vertrouwen uit naar de ontwikkeling van het windpark.

Dit najaar start de bouw van het transformatorstation. In 2020 kunnen de eerste windturbines energie gaan leveren. Mogelijk worden er in de toekomst ook andere windparken en zonneparken op het transformatorstation aangesloten.

Grootste windpark op land 
Windpark Zeewolde is straks een van Nederland’s grootste windparken op land. Het wordt gebouwd in het buitengebied van de gemeente Zeewolde, ten oosten van Almere. In dit gebied van meer dan 300 vierkante kilometer is meer dan 90% van de boeren, bewoners en ondernemers al aandeelhouder. Samen vormen zij de grootste boeren/burgerwindcollectief van Europa. De 220 solitaire molens die momenteel in het gebied staan, worden vervangen door 91 grote molens in lijnopstellingen. In december 2018 verkreeg het windpark de definitieve go. Vanaf eind 2021 levert Windpark Zeewolde schone energie voor zo’n 280.000 huishoudens. Het totale vermogen is naar verwachting 320 MW. Bron: Windpark Zeewolde

Tags: , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie, Windparken

Comments Closed

Reacties zijn gesloten.