714 MW offshore windpark East Anglia ONE volledig operationeel

| 28 juli 2020

East Anglia ONE, photo: ScottishPower Renewables

Het East Anglia ONE offshore windpark dat 43 km voor de kust van Suffolk in het VK ligt is volledig in bedrijf gesteld. De in totaal 102 offshore windturbines kunnen jaarlijks 714 MW aan energie produceren. Het is het eerste van 4 windparken dat in de East Anglia regio gebouwd is.

East Anglia ONE is een project van ScottishPower Renewables en Macquarie’s Green Investment Group (GIG). De 102 direct-drive windturbines zijn van Siemens Gamesa en hebben een vermogen van 7 MW. Elke turbine heeft een tiphoogte van 167 m en rotordiameter van 154 m. De turbines staan op 65m- hoge jacketfundaties en 90m-hoge torens. De opgewekte elektriciteit wordt verzameld in het offshore substation waarna deze via 2 85km-lange exportkabels naar het land wordt getransporteerd om vervolgens in het onshore substation in Burstall, bij Ipswich het net op te gaan. Het in bedrijf houden en onderhoud van het windpark vindt plaats vanuit het nieuwe servicegebouw in Hamilton Dock, Lowestoft.

Maatregelen tijdens COVID-19 lock down

Ongeveer 20 procent van de turbine-installatie en ongeveer de helft van het turbineverbindingswerk werd voltooid tijdens de vergrendeling. De projectpartners moesten als gevolg hiervan een aantal maatregelen nemen zoals het overschakelen naar een groter aantal kleinere schepen, het creëren van bemanning ‘huishoudens’ die te allen tijde woonden en samenwerkten, het invoeren van nieuwe welzijnsprotocollen en het minimaliseren van bemanningswisselingen.

Het project met een investering van £ 2,5 miljard, is de eerste van vier offshore windparken dat ScottishPower Renewables in de East Anglia regio ontwikkelt. In totaal hebben de 4 projecten een potentieel vermogen van 3,8 GW. East Anglia THREE is het volgende project.

De voltooiing van dit project brengt de totale capaciteit van Britse wind op zee op meer dan 5,7 GW, verdeeld over 14 projecten, en draagt bij aan de Britse doelstelling om tegen 2050 Net Zero te halen.

Nederlandse input

Bij de bouw van het windpark zijn ook een aantal Nederlandse spelers betrokken geweest. Zo was Van Oord verantwoordelijk voor het transport en installatie van alle 102 fundaties. De fabricage van de jacketfundaties en de ankerpalen waren uitbesteed aan leveranciers in Groot-Brittannië (Harland & Wolff), Spanje (Navantia en Windar) en het Midden-Oosten (Lamprell). BOW Terminal Vlissingen fungeerde als op- en overslaghaven voor de fundaties.

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Wereldwijd Windparken

Reacties zijn gesloten.