Acta Marine levert 2 door methanol en batterijen aangedreven SOVs aan RWE

| 28 april 2023
RWE en maritieme dienstverlener Acta Marine hebben een langlopende leveringsovereenkomst gesloten voor de bouw en exploitatie van twee Service Operation-schepen (SOVs) die als een van de eerste ter wereld zullen worden gebouwd met de mogelijkheid om door methanol en batterijen te worden aangedreven.

Acta Marine begint in het tweede kwartaal van 2023 met de bouw van de schepen bij Tersan Shipyards in Turkije en naar verwachting zullen ze begin 2025 en 2026 vanuit de haven van Grimsby in gebruik worden genomen. Beide schepen zullen vanaf de eerste dag methanolgereed zijn en de dagelijkse werkzaamheden en het onderhoud van twee van RWE’s grootste offshore-windprojecten ondersteunen, namelijk het onlangs operationele 857 megawatt (MW) Triton Knoll en het 1,4 gigawatt (GW) Sofia Offshore Windpark, dat nu in aanbouw is.

De SOV’s zullen worden gestationeerd vanuit RWE’s nieuwe hub Grimsby en de langetermijnactiviteiten van de offshore-installaties ondersteunen, wat een blijvend engagement voor de regio betekent. De overeenkomst zorgt voor verdere investeringen in de haven door het gebruik van ondersteunings- en onderhoudsdiensten voor schepen, lokale brandstofvoorziening, loodsdiensten en andere ondersteunende diensten.

Acta Marine bouwt voort op een sterke staat van dienst in de bouw en operationele ondersteuning van offshore windenergie. De SX216 nieuwbouwschepen, ontworpen door Ulstein Design and Solutions, zijn voorzien van de Twin X-Stern® waardoor de brandstofefficiëntie verbetert, de dynamische positioneringsmogelijkheden toenemen en bewegingen en geluid worden verminderd, waardoor het offshore verblijf voor technici comfortabeler, efficiënter en veiliger wordt.

De koolstofarme samenwerking betekent ook een tastbare stap voorwaarts voor de visie van Operation Zero, een industriële coalitie die werkt aan de inzet van emissievrije operationele schepen en infrastructuur ter ondersteuning van de Noordzee offshore windsector vanaf 2025. Operation Zero werd gelanceerd door het Department for Transport en de ORE Catapult tijdens COP26, en werd ondertekend door RWE.

RWE maakt ook deel uit van het Carbon Trust-programma, dat tot doel heeft toekomstige offshore-windenergie duurzamer te maken. De Carbon Trust ontwikkelt, in samenwerking met RWE en andere ontwikkelaars, een nieuw gezamenlijk industrieprogramma voor offshore-windenergie. Daarin zullen richtsnoeren worden vastgesteld voor het meten en aanpakken van koolstofemissies in verband met offshore-windparken tijdens hun levenscyclus, met inbegrip van emissies bij de productie van materialen en de installatie van windparken. Bron: RWE

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.