Albert Hein gaat over op 100% Nederlandse windenergie

| 28 januari 2021

Supermarktketen Albert Heijn is sinds 1 januari 2021 over gegaan op 100% windenergie dat afkomstig is van Nederlandse windparken. Albert Hein maakt hierbij gebruik van Hollandse Wind van Eneco.

Volgens de supermarktketen, met 1.000 winkels in Nederland en 60 in België, is de CO2-uitstoot van de Albert Heijn-winkels sinds 2008 al met 50% gereduceerd. Marit van Egmond, CEO Albert Heijn: “Zo is driekwart van de winkels van het gas af en er liggen zonnepanelen op distributiecentra, het hoofdkantoor en op tientallen winkels. In onze winkels hebben we 41 kilometer koeldeuren en zijn meer dan 310.000 LED lampen geïnstalleerd. Stap voor stap realiseren we zo onze doelstellingen.”

Vanaf 2021 verduurzaamt Albert Heijn nu ook het energieverbruik door volledig over te gaan op elektriciteit gewonnen uit Nederlandse windparken, via Hollandse Wind van Eneco.

Overige duurzame

maatregelen
Op het gebied van transport, zoals het bevoorraden van de winkels en het thuisbezorgen van boodschappen, neemt Albert Heijn ook maatregelen om te verduurzamen. Er rijden ruim 200 vrachtwagens op LNG, waarvan er sinds dit jaar 100 op een blend van LNG met 20% BioLNG rijden. Er zijn zes volledig elektrische en drie hybride vrachtwagens. De bezorging van online bestelde boodschappen wordt deels gedaan met elektrische bezorgauto’s die voorheen op diesel reden.

Daarnaast maakt de vorig jaar geopende koffiebranderij van Albert Heijn gebruik van 100% groene stroom, onder meer via de 1.500 zonnepanelen op het dak van de branderij. De nieuwe branderij heeft 14% minder energieverbruik, 13% minder CO2-uitstoot en 99% minder uitstoot van fijnstof. Ook maakt de branderij gebruik van 100% groene stroom,

Het bedrijf geeft aan ook de komende jaren zich in te spannen om samen met leveranciers, boeren en groente- en fruittelers de CO2-uitstoot in de productieketen te reduceren. Albert Heijn werkt in het programma ‘Beter voor Koe, Natuur en Boer’ in een gesloten, transparante productieketen waarin de productie van klimaatneutrale melk van de boerderij nog dit jaar wordt gerealiseerd. Bron: AH

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.