Aurubis Olen tekent lange termijn stroomafnameovereenkomst met Eneco voor SeaMade energie

| 28 juli 2022
Aurubis Olen tekent lange termijn stroomafnameovereenkomst met Eneco voor SeaMade energie

Bron: Aurubis

Aurubis Olen, aanbieder van non-ferrometalen en een van de grootste koperrecyclers ter wereld, heeft een lange termijn stroomafnameovereenkomst ondertekend met Eneco voor de levering van hernieuwbare energie uit het 487 MW offshore windpark SeaMade in België.

De overeenkomst omvat de aankoop en levering van 12 Megawatt (105.120 MWh p.a.) windenergie voor de komende 10 jaar, met levering vanaf januari 2023.

Door het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik van de Olense productiefaciliteiten te verhogen, komt Aurubis dichter bij haar doel om de CO2-emissies van de hele groep in Scope 1 en 2 tot 2030 met de helft te verminderen.

“Met de stroomafnameovereenkomst zal meer dan 90 % van de extern opgewekte stroom voor onze site in Olen afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen. Die stap vermindert de koolstofvoetafdruk van de Aurubis Groep met 420.000 ton CO2 extra tijdens de duur van het contract, wat overeenkomt met 31.000 auto’s die elk jaar van de weg worden gehaald”, benadrukt Inge Hofkens, Managing Director Aurubis Olen.

De hernieuwbare elektriciteit die in het kader van de overeenkomst wordt opgewekt, zal de indirecte uitstoot van koolstofdioxide verminderen met ongeveer 1/3 van de Scope 1&2-emissies van Aurubis Olen en met ongeveer 6 % van de Scope 1&2-emissies van de hele Aurubis Groep.

SeaMade staat voor een combinatie van twee offshore windprojecten, voorheen bekend als Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW). De SeaMade-projecten bevinden zich 40-50 km uit de kust van Oostende.

Eneco is een van de aandeelhouders in het windpark (12,5 % belang). Andere aandeelhouders zijn ENGIE Electrabel (17,5%) en Otary RS NV, waarin meerdere partijen verenigd zijn (70%). Het energiebedrijf heeft daarnaast een exclusieve overeenkomst met SeaMade voor de inkoop van de volledige groene energieproductie die zij opwekt. Eneco’s doel en strategie – bepaald in haar One Planet Plan – is om volledig koolstofneutraal te zijn tegen 2035 met al haar scopes (eigen operaties, eigen activa en al hun klanten).

“We zijn verheugd dat we met deze samenwerking kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de bedrijfsprocessen bij Aurubis. Samen vinden we steeds de juiste oplossing voor bedrijven om duurzamer te worden. Dat is niet alleen goed voor de ecologische voetafdruk van Aurubis, maar ook voor Eneco zelf, zegt Jean-Jacques Delmée, CEO Eneco België.

Naast opportuniteiten zoals de aankoop van groene energie (Scope 2-emissies), investeert Aurubis ook in technologische maatregelen om Scope 1 CO2-emissies te verminderen. Zo werden vorige zomer in Hamburg met succes een reeks testen uitgevoerd voor waterstofgebruik op industriële schaal bij de productie van koperanodes. Bovendien maken de producten van het bedrijf, zoals koper en nikkel, de energietransitie mogelijk. Bron: Aurubis

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.