Besparen op je energierekening met Windvangers? Dit moet je weten

| 28 november 2022

Besparen op je energierekening met Windvangers? Dit moet je wetenVerduurzaming van de energievoorziening in Nederland is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Met de huidige enorme stijging in energieprijzen wordt het bovendien steeds interessanter om ook te kijken naar de mogelijkheden om zelf op huishoudniveau duurzame energie op te wekken. Voor wie dit echter niet mogelijk of betaalbaar is zijn er ook andere mogelijkheden, bijvoorbeeld door te investeren in Windvangers.

Dit artikel betreft partnercontent

Wat is een Windvanger?

Een Windvanger is een deel van de opgewekte stroom van een windmolen. Door een Windvanger aan te schaffen, word je voor een deel eigenaar van de windmolen. Je koopt een stukje van de opgewekte stroom en betaalt een deel van je jaarlijkse stroombehoefte voor een bepaalde periode vooruit. De duur mag je zelf bepalen. Hierdoor heb je geen last van tussentijdse prijsstijgingen.

Wat levert het op?

Jaarlijks levert een Windvanger minimaal 125 kWh aan stroom op. Als dit meer is doordat het harder waait, dan wordt de zogenoemde meerproductie via een terugleververgoeding evenredig verdeeld onder alle ‘eigenaren’ van de windmolen. De opgewekte energie is aftrekbaar van de jaarrekening en je krijgt de kale stroomprijs en de btw vergoed.

Wat kost een Windvanger?

De prijs van een Windvanger verschilt en hangt af van waar je hem koopt en hoeveel je er neemt. Er kunnen ook bijkomende kosten zijn, bijvoorbeeld voor het onderhoud. Over het algemeen geldt dat hoe meer je er koopt, hoe meer ze opbrengen. Van tevoren energie vergelijken op prijs kan overigens wel verstandig zijn. Dan kun je namelijk voor jezelf nagaan of je baat kunt hebben bij het kopen van een Windvanger.

Blijft de Windvanger van mij?

De Windvanger blijft van jou gedurende de periode die je vooruit hebt betaald. Dus ook als je verhuist. Alleen als je van energieleverancier wisselt moet je hem meestal opnieuw te koop aanbieden en is hij dus niet meer van jou.

Bijdrage aan verduurzaming dichtbij huis

Door een Windvanger te kopen investeer je in duurzame windenergie dichtbij huis. Het is namelijk een stukje stroom van een windmolen in Nederland. Hoe meer mensen er een of meerdere kopen, des te meer de windmolenparken worden uitgebreid vanwege de groeiende vraag. En dat zorgt ervoor dat de algehele energievoorziening steeds duurzamer wordt. Niet alleen je portemonnee kan er dus op vooruit gaan, maar ook de planeet.

Tags: , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.