Borssele III/IV van Blauwwind consortium bereikt financieel akkoord

| 28 juni 2018

Vandaag vond de financiële afsluiting van het offshore windpark Blauwwind plaats (Borssele III/IV). Het windpark zal bestaan uit 77 MHI Vestas V164 9,5 megawatt (MW) turbines  met een totale geïnstalleerde capaciteit van 731,5 MW.  Dit is voldoende om ca. 825.000 huishoudens van stroom te voorzien.

De belangrijkste bouwwerkzaamheden beginnen in het vierde kwartaal van 2019 en naar verwachting zal het begin 2021 stroom gaan produceren.
De consortiumpartners zijn Partners Group (45%), Shell (20%), Diamond Generating Europe (DGE) (15%), Eneco Group (10%) en Van Oord (10%). Shell en Eneco Groep hebben ook 15-jarige Power Purchase Agreements (PPA’s) van het consortium verworven, waarbij elk van hen 50% van de stroom die door de windparken wordt gegenereerd, koopt. Van Oord zal de “Balance of Plant” voor het project uitvoeren, bestaande uit de engineering, inkoop en constructie van de funderingen en inter array-kabels. Het offshore-substation Borssele Beta wordt ontworpen en gebouwd door TenneT.

Het windpark zal worden gebouwd onder de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE +). Tijdens de eerste 15 jaar  ontvangt Blauwwind een garantieprijs van EUR 54,49 / MWh volgens de Nederlandse SDE + -regeling, waarna de stroom tegen de geldende tarieven op de groothandelsmarkt wordt verkocht. De projectfinanciering voor de constructiefase bedraagt ​​EUR 1,3 miljard, waarvan een deel wordt gefinancierd met projectfinanciering.

Op 12 december 2016 heeft het Blauwwind consortium toestemming gekregen van de Nederlandse overheid voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van de offshore windparken Borssele III en IV offshore met een leasetermijn van 30 jaar en een verwachte economische levensduur na constructie van 25 jaar. De windparken worden gebouwd op een afstand van 22 kilometer van de Zeeuwse kust. TSO TenneT zal verantwoordelijk zijn voor de aanleg van de aansluiting op het net en de bouw van het offshore substation in de windparkzone. V

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.