Boskalis haalt omvangrijk contract binnen voor Moray East offshore windpark in Schotland

| 28 februari 2023
Boskalis haalt omvangrijk contract binnen voor Moray East offshore windpark in Schotland

Bokalift 2 © Boskalis

Boskalis heeft een omvangrijk contract gegund gekregen van Ocean Winds, de 50/50 joint venture tussen EDP Renewables en ENGIE, om bij te dragen aan de ontwikkeling van het offshore windpark Moray West in Schotland.

Namens de opdrachtgever zal Boskalis de komende 12 maanden een groot aantal van de werkzaamheden uitvoeren die bijdragen aan de ontwikkeling van dit duurzame energieproject.

Het offshore windpark Moray West ligt voor de oostkust van Schotland in de Moray Firth en zal bestaan uit 60 Siemens Gamesa SG 14-222 DD windturbines met 14,7 MW vermogen. Dit 882 MW windpark zal het equivalent van circa 640.000 huishoudens in het Verenigd Koninkrijk voorzien van groene stroom. Het project bestaat uit 60 offshore windturbines en twee substations, die op monopiles worden bevestigd. Gezien de omvang van de turbines en de grote waterdiepte (tot 54 meter) zijn voor dit project extreem grote XXL-buispalen nodig met een gewicht tot 2.000 ton per stuk.

Boskalis heeft het geofysisch onderzoek recent uitgevoerd, waarbij ook onderzoek is gedaan naar niet-ontplofte munitie. In de komende maanden zal Boskalis een groot aantal van de monopiles vanuit Azië transporteren naar de haven van Invergordon, nabij de projectlocatie in Schotland. Deze worden per acht vervoerd op het zware-ladingschip White Marlin.

Voorafgaand aan de installatie van de funderingen zal Boskalis de zeebodem voorbereiden door het aanbrengen van een laag stenen die zal fungeren als filter en erosiebescherming voor de buispalen.

Vervolgens zal Boskalis zijn DP-kraanschip Bokalift 2 inzetten voor de installatiecampagne. De Bokalift 2, die beschikt over een kraan met een hijsvermogen van 4.000 ton, zal de buispalen installeren met behulp van een nieuwe upending hinge en motion-compensated pile gripper. Verder zal Boskalis op dit project naast een zeer grote slaghamer ook een trilhamer inzetten. Als onderdeel van de campagne zal Boskalis ook de twee substations en de bijbehorende transition pieces installeren. Boskalis heeft niet de exacte waarde van het contract bekend gemaakt maar geeft aan dat deze tussen EUR 50-150 miljoen ligt (de waarde van een ‘omvangrijk’ contract). Bron: Boskalis

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.