Consortium van 6 bedrijven gaan van windturbinebladen straatmeubilair maken

| 28 november 2022

Een consortium van zes bedrijven slaat onder begeleiding van BlueCity, voorbeeldstad voor de circulaire economie, de handen ineen om van windturbinebladen straatmeubilair te maken. Het doel is om de in Nederland vrijkomende bladen voor lange termijn te herbestemmen, voordat ze hoogwaardig gerecycled kunnen worden.

Het straatmeubilair-ontwerp dat centraal staat is gemaakt door Superuse Studios uit Rotterdam en ondergebracht in een apart bedrijf: Blade–Made. In augustus 2023 wil de groep de hele productieketen hebben opgezet, zodat vrijkomende windturbinebladen effectief en met meetbare duurzaamheidswinst ten aanzien van versnipperen of verbranden kunnen worden verwerkt tot product in de openbare ruimte.

Naar een schaalbaar verdienmodel

Komende jaren komen veel windturbines uit afgeschreven windparken vrij. Momenteel worden deze bladen niet hergebruikt, maar mondjesmaat gerecycled of als afval verwerkt. Daar willen Urban Miner, Business in Wind, GKB, Superuse Studios, New Citizen Design en The Footprinters verandering in brengen. Daarom lanceerden ze op de Dutch Design Week Blade–Made.

Het komend jaar werken ze onder deze naam samen om het vervoer, de opslag, de verwerking en het hergebruik van de producten gemaakt van de wieken te realiseren. Ze gaan niet alleen aan de slag met een custom ontwerp realiseren, maar willen ook een schaalbaar impactmodel ontwikkelen. Blade–Made wil op het tempo van de vrijkomende wieken, in serie en schaalbaar gaan produceren en afzetten via regionale ketens. Ondertussen kan de recyclingindustrie innoveren, om met minder energie meer hoogwaardige grondstoffen uit het afval te halen.

De taakverdeling bij Blade–Made is als volgt: Urban Miner (een startup van Dura Vermeer) beheert de opslag van de wieken, Business in Wind ontmantelt en levert de wieken, GKB treedt op als aannemer, Superuse Studios is verantwoordelijk voor het ontwerp, New Citizen Design verzorgt het stakeholder engagement bij de windindustrie en institutionele afnemers, The Footprinters berekent de impact van de hergebruikte wieken en Blade–Made verkoopt en beheert het hergebruik van de Blade–Made producten.

De obstakels van recycling

Op dit moment betekent recycling van de bladen versnippering van het materiaal. De vrijkomende snippers bestaan uit veel verschillende stoffen, wat opnieuw toepassen niet eenvoudig maakt. Totdat die productieketen beter georganiseerd is, kunnen de bladen in de tussentijd nog tientallen jaren dienen als straatmeubilair. Hergebruik van economisch afgeschreven bladen voorkomt gebruik van nieuwe grondstoffen, wat wel tot 90% CO2 uitstoot scheelt. De bladen kunnen over 25 of 50 jaar alsnog gerecycled worden, zodra er hoogwaardigere recyclingsmethoden bestaan.

“Wij zeggen: zo lang er geen betere oplossing is, is hergebruik van wieken de beste optie. Belangrijk is dat we de windenergie-sector actief bij de oplossing betrekken die bestaat uit een combinatie van hergebruik én hoogwaardige recycling,” aldus Jos de Krieger, partner bij Superuse & co-founder Blade–Made

Circulair icoon in publieke ruimtes

Gemeenten of beheerders van een publieke plek die een circulaire invulling zoeken, kunnen bij Blade–Made terecht voor een eigen product. De beoogde klanten zijn besluitvormers over de inrichting van de (semi) publieke ruimte, die circulariteit hoog in het vaandel hebben staan en met deze Blade–Made objecten een iconisch conversation piece in het straatbeeld willen. Afgelopen Dutch Design Week in Eindhoven is de eerste versie van een aantal nieuwe, schaalbare producten gepresenteerd, zoals een boulder speeltoestel en een bank. Op een toegankelijke, beeldende manier wordt zo het verhaal over de windturbinebladen verteld. Bron: BlueCity

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.