DEME’s nieuwe installatieschip Orion rondt installatie XXL-monopiles af

| 28 juli 2022
DEME's installatieschip Orion rondt installatie XXL-monopiles af

© DEME

Afgelopen weekend heeft de Belgische maritieme en offshore aannemer DEME met zijn nieuwe drijvende installatieschip ‘Orion’ de laatste XXL monopile in het offshore windpark Arcadis Ost 1 geïnstalleerd. 

Voor de ‘Orion’ was dit het eerste project. Het 3DP schip installeerde in totaal 28 monopile funderingen. Deze zogenaamde XXL monopiles met een gewicht van meer dan 2.000 ton per stuk, een diameter van 9,5 m en een lengte tot 110 m zijn de grootste monopile funderingen ooit geïnstalleerd.

De ‘Orion’ draaide tijdens de installatiecampagne op LNG en is uitgerust met een kraan van 5.000 ton en een op maat gemaakt, bewegingsgecompenseerd paalgrijpersysteem dat enorme XXL-monopile funderingen aankan. Het geïntegreerde, bewegingsgecompenseerde paalgrijpersysteem stelt de bemanning in staat de monopiles, die horizontaal aan dek worden vervoerd, te heien en te installeren. In combinatie met de DP3-capaciteit van het schip houdt de bewegingsgecompenseerde grijper de monopiles verticaal en stabiel, ondanks golven en scheepsbewegingen.

Nieuw innovatief gereedschap

Daarnaast is tijdens dit project een hele reeks nieuwe gespecialiseerde werktuigen gebruikt, waaronder een verstelbaar monopile sea fastening systeem, een nieuw gebouwde geautomatiseerde monopile lifting spreader beam om het horizontaal hijsen van de XXL-monopiles mogelijk te maken, geautomatiseerde quick-lifting tools om manueel hanteren op het dek te vermijden, evenals verschillende nieuwe geluiddempende systemen.

Nu de monopiles staan, gaat DEME verder met de installatie van de secundaire staalstructuren voor de funderingen.

Arcadis Ost 1

Arcadis Ost 1 is een 257 MW offshore windpark ontwikkeld in de Duitse territoriale wateren van de Baltische Zee, ten noordoosten van het eiland Rügen. Arcadis Ost 1 is ontwikkeld door Parkwind met de participatie van PMV en OstseeWindEnergie GmbH, een projectvennootschap van de drie partners Oberhessische Versorgungsbetriebe AG, Stadtwerke Bad Vilbel en WV Energie AG. Het windpark zal in 2023 in bedrijf worden genomen en zal voldoende groene energie leveren om een equivalent van 290.000 huishoudens van stroom te voorzien. Bron: DEME

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.