Denemarken: Tender voor offshore windpark Thor geopend

| 28 september 2020

Bron: Danish Energy Agency

De aanbesteding voor het Deense offshore windpark Thor is afgelopen vrijdag, 25 september 2020, geopend. Het park moet uiterlijk eind 2027 operationeel zijn. Thor zal met een vermogen van 800 tot 1.000 MW het grootste offshore windpark in Denemarken zijn.

In het kader van het Deense Energy Agreement 2018 was er tussen alle partijen overeenstemming over het plan om drie nieuwe offshore windparken te realiseren vóór 2030. In februari 2019 werd besloten om met de ontwikkeling van het eerste offshore windpark daarvan te beginnen, het windpark Thor in de Noordzee, ten hoogte van het Nissum Fjord. De afstand naar de kust van Jutland zou minimaal 20 km zijn. De naam Thor is afgeleid van de kustplaats in dit gebied: Thorsminde.

In tegenstelling tot eerdere offshore tenders zal het transformatorstation op zee en de elektrische verbinding naar het aansluitingspunt aan wal met het E-net onderdeel van de tender zijn. In eerdere tenders was de Deense netbeheerder Energinet verantwoordelijk voor dit traject.

Net als eerdere offshore tenders bevat ook de tender voor Thor een prekwalificatie ronde. Daarnaast krijgen de deelnemers aan de tender de gelegenheid om over de tendervoorwaarden te onderhandelen. Om het risico te beperken voor de deelnemende partijen zullen ook onderzoeksrapporten over relevante aspecten van de locatie beschikbaar zijn.

Belangrijke tijdstippen van de tender zijn:

01/12/2020: sluiting prekwalificatie ronde
01/08/2021: definitieve beschrijving tendervoorwaarden
08/11/2021: sluiting tender
03/12/2021: winnaar van de tender wordt bekend gemaakt

 

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.