Duurzame kerosinefabriek zal gebruik maken van waterstof uit water en wind

| 28 mei 2019

SkyNRG, zusterbedrijf van biobrandstofleverancier GoodFuels, gaat samen met haar partners KLM, SHV Energy en Schiphol in Delfzijl de eerste duurzame kerosinefabriek van Europa bouwen. Vanaf 2022 moet de fabriek op het terrein van Groningen Seaports bijdragen aan een jaarlijkse afname van 250.000 ton CO2 in de luchtvaart.

Bij het produceren van duurzame kerosine maakt SkyNRG gebruik van groene waterstof. Volgens Groningen Seaports past de fabriek uitstekend in de ambities van Chemport Europe om waterstofhub van Europa te worden. Bedrijven en overheden in Noord-Nederland willen de komende twaalf jaar 2,8 miljard euro investeren in emissievrije waterstof, zo werd onlangs bekend.

“De komst van SkyNRG versterkt niet alleen onze positie als waterstofhub en energieregio in Europa, maar draagt eveneens bij aan de nationale klimaatdoelen”, zegt Cas König, directeur van het havenbedrijf. Volgens Patrick Brouns, gedeputeerde economische zaken provincie Groningen, draagt de fabriek van SkyNRG fundamenteel bij aan een duurzame noordelijke economie. “Het is een grote stap naar de groene industrie van de toekomst.”

Waterstof uit windenergie en water
SkyNRG kiest voor een duurzame vorm van waterstof, gemaakt uit water en windenergie, en sluit zich aan bij het groene waterstofproject van Nouryon en Gasunie. De fabriek is wereldwijd de eerste in zijn soort die speciaal voor vliegtuigbrandstof wordt gebouwd. Enkel rest- en afvalstromen van regionale industrieën, zoals bijvoorbeeld gebruikt frituurvet, vormen de grondstoffen voor de fabriek. Zowel duurzaamheid van de keten als de bijbehorende producten worden geborgd door certificering vanuit de Roundtable on Sustainable Biomaterials, de hoogste certificeringsstandaard voor biobrandstoffen.

Het Nederlandse bedrijf SkyNRG is wereldmarktleider op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstof en levert brandstof aan meer dan 25 luchtvaartmaatschappijen op alle continenten. Bron: Maritiemnederland.com. Afbeelding: De locatie van de nog te bouwen duurzame kerosinefabriek in Delfzijl (© Groningen Seaports)

Tags: , , , ,

Category: Groene energie, Windenergie

Reacties zijn gesloten.