Eerste heipaal geslagen van Windpark Egchelse Heide

| 28 september 2020

Op donderdag, 24 september 2020 werd ceremonieel de eerste heipaal van Windpark Egchelse Heide langs de Haambergweg tussen Egchel en Beringe geslagen. Het windpark staat gepland om in het 2e kwartaal van 2021 operationeel te zijn.

De ceremonie vond plaats aan de Preuskesdijk. De eerste schop werd door wethouder Paul Sanders en de initiatiefnemers
Peter Rooijakkers, Peter Bongers en Marc Hubers in de grond gezet.

Windpark Egchelse Heide is een lokaal initiatief van onder andere energiecoöperatie Peel Energie. Het windpark zal bestaan uit 5 windturbines van de Duitse turbineleverancier Enercon, type E-138 met een vermogen van 4,2 MW. De turbines hebben een ashoogte van 131 meter, een rotordiameter van 138 meter en een tiphoogte van 200 meter. Voor elke turbine worden 38 palen met een lengte van 12 meter en een diameter van 56 centimeter geslagen.

Op 1 juli werd financial close bereikt voor de bouw van het windpark. De benodigde investering werd georganiseerd via een obligatielening en via bankkrediet. Voor de obligatielening was in maart dit jaar een obligatiecampagne opgestart. De benodigde 3,0 miljoen euro werd door 200 leden van Peel Energie bijeen gebracht. De campagne leverde de coöperatie 143 nieuwe leden op waardoor deze op 230 in totaal komt. Ruim 75 procent van het opgehaalde obligatiegeld komt van inwoners uit Peel en Maas. ASN Groenprojectenfonds zorgde voor de overige benodigde 24 mln. euro.

De bouw van de funderingen zal dit jaar voortduren. Naar verwachting komen de turbinecomponenten begin 2021 aan zodat in het voorjaar begonnen kan worden met de installatie van de turbines. De vijf windturbines moeten vanaf Q2 2021 voldoende stroom produceren om vrijwel alle particulieren in Peel en Maas van stroom te voorzien.

Tags: , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.