Eerste monopile fundering in Amerikaanse wateren staat

| 28 mei 2020

© Ørsted

Het Amerikaans energiebedrijf Dominion Energy bouwt op dit moment twee windturbines uit de kust van Virginia Beach in de VS. Het gaat om een pilot project, Coastal Virginia Offshore Wind (CVOW) genaamd, dat eind 2020 gereed moet zijn. Gisteren werd een mijlpaal bereikt toen de de eerste monopile fundering werd geplaatst. Dit is tevens de eerste monopile fundering in Amerikaanse wateren.

Het CVOW project wordt op 27 mijl uit de kust van Virginia Beach gebouwd. Het windgebied wordt gehuurd door Virginia Department of Mines Minerals and Energy. Dominion Energy heeft hiermee een afspraak om in dit gebied twee turbines te bouwen. Het betreft twee 6 MW windturbines van Siemens Gamesa op monopile funderingen. Dominion Energy heeft de installatie uitbesteed aan de Deense ontwikkelaar Ørsted. De installatie van de funderingen wordt uitgevoerd door het installatieschip Vole au vent van Jan de Nul en vindt plaats vanuit de haven van Halifax in Canada.

CVOW is het eerste project dat geïnstalleerd wordt in federale wateren dat valt onder het Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) proces.Dominion Energy ontving de goedkeuring voor het project in november 2018.

Grootschalige offshore wind
Het project fungeert als een pilot voor verdere grootschalige commerciële offshore windontwikkeling. Dominion Energy heeft naast het CVOW project een grootschalig offshore windgebied (Virginia Wind Energy Area) gepacht voor mogelijke ontwikkeling van een windpark.

Het gaat hierbij om een project dat in 3 fases van elk 880 MW en elk meer dan 70 windturbines zou worden gebouwd. In afwachting van officiële goedkeuring zouden deze 3 fases in 2024, 2025 en 2026 operationeel worden. Op dit moment ligt er een interconnectieverzoek bij PJM, de regionale netbeheerder die in 13 staten en Washington D.C. het elektriciteitsnet geheel of gedeeltelijk beheert.

Block Island
CVOW is niet het eerste offshore windpark in de VS. Eind 2016 werd het 30 MW Block Island offshore windpark in Rhode Island operationeel. Hier staan 5 windturbines op jacket funderingen.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.