Fraunhofer realiseert testinstallatie voor rotorbladen met een lengte van meer dan 120 m

| 28 maart 2022

© Fraunhofer IWES/Nils Glinka

Het Duitse Fraunhofer IWES (Institut für Wind Energie Systeme) realiseert op dit moment in Bremerhaven, Duitsland, een testinstallatie voor de grootste rotorbladen die in de komende jaren op de markt komen. Met name gaat het om rotorbladen van offshore windturbines in de ± 15 MW vermogensklasse die vanaf 2024 op de markt komen.

De bouw van de testinstallatie werd in mei 2021 opgestart. Verwacht wordt dat vanaf het najaar van 2022 rotorbladen getest kunnen worden. De testinstallatie wordt door het Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz en de Bundesministerium für Bildung und Forschung financieël ondersteund door respectivelijk 14,8 en 4,0 miljoen Euro.

Vestas heeft al een contract met het Fraunhofer IWES afgesloten om als eerste de nieuwe testinstallatie te kunnen gebruiken voor haar 115,5 m lange rotorblad van de in 2024 op de markt komende offshore windturbine, de V236 – 15,0, met 15 MW vermogen en 236 m rotordiameter.

De testinstallatie is ingericht voor alle noodzakelijke validatienormen en certificatiestandaards. Het rotorblad kan integraal getest worden of de test kan zich beperken tot deelsegmenten van het blad. De opbouw van de testinstallatie is modulaire en kan snel worden aangepast aan de gekozen testmethode.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.