Hollandse Kust Zuid krijgt 11 MW turbines

| 28 november 2019

SG 11.0-193 DD Flex ©SGRE

Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) gaat haar meest krachtige offshore windturbine leveren voor de vier Hollandse Kust Zuid (HKZ) windparken. Dit maakte de windturbinebouwer bekend op het WindEurope Offshore evenement in Kopenhagen.

SGRE had al een overeenkomst met Vattenfall voor de levering van de turbines voor HKZ 3 & 4 staan. In Kopenhagen werd door de beide partijen aangekondigd dat deze overeenkomst is uitgebreid met HKZ 1 & 2.

In totaal levert SGRE 140 windturbines. Het gaat om de verbeterde versie van SGRE’s Direct Drive offshore windturbine, de SG DD-193 Flex. Door een upgrade kan deze turbine nu een vermogen bereiken van 11 MW.

Dankzij het toegenomen vermogen zullen minder windmolens nodig zijn voor het opwekken van de geplande hoeveelheid energie. Dat levert besparingen op bij de bouw, de operatie en het onderhoud van het windpark, waardoor de ‘Levelized Cost of Energy’ verlaagt.

De eerste gondel voor de prototype van de nieuwe offshore windturbine werd geproduceerd in SGRE’s fabriek in Brande, Denemarken. Het eerste prototype wordt In het Deense testcentrum in Osterlid geplaatst en zal begin 2020 operationeel zijn. De rotorbladen (B94 Integral Blades) zijn 94 m lang. Daarmede wordt een rotordiameter van 193 m bereikt met een rotoroppervlakte van 29.300 m2. In de fabriek van SGRE in Cuxhaven/Duitsland zal de serieproductie opgestart worden. De installatie is gepland voor 2022.

 

Vattenfall won de tender voor HKZ 1 & 2 in maart 2018 en die voor HKZ 3 & 4 in juli dit jaar. Beiden werden gewonnen zonder subsidies aan te vragen. De overeenkomst tussen Vattenfall en SGRE is afhankelijk van positief financieel besluit.

Tags: , , , ,

Category: Offshore windparken, Onshore windparken, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.