Ørsted plaatst kunstmatige riffen voor kabeljauw in windpark Borssel 1 & 2

| 28 maart 2019

Ørsted en Wageningen Marine Research (WMR) werken samen in een project om kunstmatige riffen voor kabeljauw aan te leggen in het offshore windpark Borssele 1+2. Volgend jaar worden de eerste riffen geplaatst. WMR zal in de periode van 2021 tot 2023 het ecologische effect monitoren.

Ørsted creëert bij het windpark geschikte leefomgevingen en voedplaatsen voor zowel jonge als volwassen Atlantische kabeljauw (als paraplusoort). Ørsted heeft nauw samengewerkt met onderzoekers van WMR in het ontwerp van de kunstmatige riffen. Vier van deze kunstmatige harde substraatpijpriffen worden volgend jaar geplaatst tijdens de bouw van het windpark. WMR gaat het ecologische effect van het project monitoren in de jaren na de installatie.

Birte Hansen, projectmanager van Ørsted voor het natuurinclusieve bouwproject voor Borssele 1+2: “Ørsted doet altijd haar best om rekening te houden met de natuur in het ontwerp en de bouw van onze windparken. We zijn dan ook blij dat de Nederlandse overheid ons project en inspanningen goed heeft gekeurd. We kijken uit naar het creëren van nieuwe en geschikte leefomgevingen voor kabeljauw bij Borssele 1+2. Het is ook een goede kans om nieuwe kennis te vergaren over hoe windparken op zee actief kunnen bijdragen aan het verbeteren van de omstandigheden voor soorten en leefomgevingen die van nature voorkomen in het Nederlandse deel van de Noordzee. Ørsted is trots dat we bij dit project kunnen samenwerken met Wageningen Marine Research, onderdeel van Wageningen University.”

Benoit Berges, wetenschappelijk onderzoeker van het WMR: “We zijn erg verheugd betrokken te zijn bij dit project. Het sluit goed aan bij onze eerdere en lopende onderzoeken naar het leven in zee binnen windparken op zee en we zijn ervan overtuigd dat dit ons helpt te bepalen hoe inspanningen voor natuurinclusief bouwen beter zijn in te zetten voor toekomstige windparken.”

Elk van de vier kabeljauwriffen heeft een diameter van ongeveer 10 meter en is tussen de ca. 0,5 – 3 meter hoog. De gebruikte betonnen buizen hebben verschillende diameters om complexiteit in het rif te verwerken. Dit zal ook een habitat creëren voor andere en kleinere soorten dan alleen de kabeljauw. De kabelpijpriffen worden in 2020 geïnstalleerd.

Het monitoringprogramma wordt van 2021 tot 2023 uitgevoerd door onderzoekers van het WMR. Monitoring gebeurt via het verzamelen van data over het gedrag van de Atlantische kabeljauw met behulp van akoestische telemetrie in combinatie met akoestische tags. De resultaten van de monitoring worden openbaar gemaakt nadat het programma is voltooid.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.