RWE’s Nordseecluster wordt eerste project voor Van Oord’s nieuwe installatieschip Boreas

| 28 mei 2024

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft Van Oord gecontracteerd voor het transport en de installatie van de monopile-fundaties voor het 1,6 GW offshore windproject Nordseecluster in het Duitse deel van de Noordzee.

RWE kondigde op maandag 27 mei 2024 aan dat het investeringsbesluit was genomen voor het windpark. De opdracht aan Van Oord omvat de installatie van 104 verlengde monopiles, waarvan er 44 staan gepland voor 2025 en de resterende 60 in 2027 gereed moeten zijn. Daarnaast wordt er scour protection aangebracht. De monopiles worden gemaakt door Dajin Offshore. Ze zullen de Vestas 15 MW windturbines ondersteunen.

Eerste project voor Boreas

Deze opdracht is een belangrijke mijlpaal voor Van Oord, omdat dit het eerste project is voor het gloednieuwe offshore installatieschip Boreas, dat momenteel in aanbouw is.

De Boreas wordt het grootste offshore installatieschip in zijn soort, speciaal gebouwd voor het transport en de installatie van de volgende generatie fundaties en turbines voor offshore windparken. Het jack-up-schip heeft een kraancapaciteit van meer dan 3.000 ton waarmee het windturbines van 20 MW op zee kan installeren. Het kan volledig op methanol varen, waardoor de uitstoot drastisch wordt verkleind. Omdat groene methanol wordt gewonnen uit uitsluitend hernieuwbare energiebronnen, is het een van de meest veelbelovende brandstoffen voor de toekomst: met methanol wordt de uitstoot van broeikasgassen fors vermindert, aldus Van Oord. Dit sluit aan bij Van Oord’s ambitie om in 2050 een netto-nul-uitstoot te bereiken. Bron: Van Oord

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.