Siemens levert HVDC-transmissietechnologie voor eerste netverbinding tussen Ierland en Europees vastenland

| 28 november 2022

© Siemens Energy

Siemens Energy gaat de hoogspanningsgelijkstroomtechnologie (HVDC) leveren voor de Celtic Interconnector, een elektriciteitsverbinding tussen Frankrijk en Ierland dat zal zorgen voor zekerheid van de elektriciteitsvoorziening in beide landen, betere integratie van hernieuwbare energiebronnen in het Europese elektriciteitsnet en verlaging van de elektriciteitskosten.

Elektriciteitsverbindingen tussen buurlanden verminderen het risico van black-outs en vergemakkelijken de verwerking van variabele hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. HVDC-technologie speelt hier een doorslaggevende rol bij.

De Celtic interconnector, de eerste verbinding tussen het Ierse net en het Europese vasteland. is gezamenlijk ontwikkeld door EirGrid, de beheerder van het elektriciteitstransmissiesysteem in Ierland, en de Franse tegenhanger RTE. De Celtic Interconnector heeft een totale lengte van 575 kilometer, waarvan 500 kilometer kabels door de Keltische Zee lopen. Over zulke lange afstanden kan elektriciteit alleen in de vorm van gelijkstroom economisch worden getransporteerd.

Siemens Energy bouwt daarom twee converterstations aan de eindpunten van de interconnector – één bij Knockraha, in de regio County Cork in Ierland, en één bij La Martyre in Frankrijk. Beide kunnen wisselstroom, zoals die vanuit het respectieve nationale net in de stations wordt ingevoerd, omzetten in gelijkstroom voor het transport, en omgekeerd. Op deze manier maken de converterstations de bidirectionele uitwisseling van maximaal 700 megawatt elektriciteit mogelijk. Dit komt overeen met de levering aan ongeveer 450.000 huishoudens. Siemens Energy meldt dat de orderwaarde ergens in de honderden miljoenen euro ligt.

In de toekomst zal Ierland Franse elektriciteit kunnen invoeren om de basisbelasting van het net veilig te stellen of overtollige hernieuwbare energie naar Europa sturen. De energievoorziening van de Celtic Interconnector is gepland voor 2026. Bron: Siemens

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.