Snelle opkomst hernieuwbare energie dwingt energiebedrijven tot innovatie

| 28 oktober 2016

De snelle opkomst van hernieuwbare energie heeft de groothandelsmarkten voor elektriciteit in Europa gedestabiliseerd. De zeer lage prijzen voor elektriciteit, die soms onder de kostprijs liggen, tasten de gezondheid van energiebedrijven aan. Zij moeten hierdoor in hoog tempo hun businessmodellen aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid en hun digitale transformatie versnellen.

Om hun winstgevendheid te verbeteren, zal hierbij de focus moeten liggen op productiviteit, wendbaarheid en innovatie. Nederland geldt binnen Europa als een van de koplopers als het gaat om innovatie. Dit blijkt uit het 18e European Energy Markets Observatory (EEMO)  rapport, gepubliceerd door Capgemini in samenwerking met I4CE en Vaasa ETT.

 

De inspanningen om broeikasgassen in europa en in de rest van de wereld terug te dringen hebben geleid tot een sterke stijging van de investeringen in hernieuwbare energie. De toename van hernieuwbare energiebronnen in de totale energiemix hebben de elektriciteitsmarkten echter gedestabiliseerd. Het is volgens het rapport essentieel dat energiebedrijven hun businessmodellen aanpassen aan de fundamentele veranderingen in de markt, waaronder decentralisatie van de productie, een toename van hernieuwbare energiebronnen, een veranderende klantvraag en de komst van nieuwe spelers.

 

Ze moeten hun organisatie versimpelen en hun digitale transformatie versnellen. Dit zal hen in staat stellen productiviteitsverbeteringen te realiseren, nieuwe inkomstenbronnen aan te boren en meer innovatief en wendbaar te worden.

Lees meer

Bron: Cap Gemini

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.