Stadtwerke Münster betrekt Nederlandse ‘buren’ bij burgerparticipatie in Duits windpark

| 28 november 2023

© Stadtwerke Münster

Stadtwerke Münster presenteerde gisteren de plannen voor een windenergieproject aan de westelijke rand van het Münsterland. De project locatie is net over de grens bij Winterswijk en het Duitse energiebedrijf heeft laten weten uitgebreide inspraak van zowel de Duitse en Nederlandse buren toe te passen.

Het windenergieproject zal worden gerealiseerd in het Venn-gebied van de gemeente Südlohn. Gepland zijn vier turbines met een totale hoogte tussen 200 en 250 meter en een verwacht vermogen van 6,8 MW. Als de windturbines worden gebouwd, kunnen deze het equivalent van ongeveer 17.000 huishoudens van groene stroom worden voorzien.

Grensoverschrijdende burgerparticipatie

Bijzonder aan het project is dat het op slechts een paar honderd meter van de Nederlandse grens wordt gebouwd. “Ook al plannen we in overeenstemming met de nationale wetgeving, de windturbines zullen zichtbare veranderingen met zich meebrengen voor zowel onze Duitse als onze Nederlandse buren. Daarom willen we iedereen zo goed mogelijk informeren over het planningsproces en de inwoners van Südlohn en Winterswijk financieel bij het project betrekken,” benadrukt Maximilian Wolf, hoofd van de afdeling Duurzame Energie bij Stadtwerke Münster.

In de afgelopen weken en maanden heeft Stadtwerke Münster omwonenden en politici schriftelijk en persoonlijk geïnformeerd over het project. Afgelopen weekend werd er ook een windwandeling georganiseerd voor omwonenden van de geplande turbines, waarbij de projectmanagers het project presenteerden.

Als de vier windturbines worden gebouwd, is er een buurtvergoeding van 2.500 euro gepland voor de adressen binnen 750 meter van de turbines. Daarnaast zouden de inwoners van Südlohn, Stadtlohn en Winterswijk de mogelijkheid krijgen om te participeren in het project in de vorm van een vastrentende achtergestelde lening.

Südlohn en Stadtlohn zullen ook profiteren van de windopbrengst door middel van gemeenschapsparticipatie. Zo zal Stadtwerke Münster de gemeenschappen binnen een straal van 2.500 meter van een van haar turbines laten delen in een vast percentage van de winst van haar projecten. Südlohn zal ook een groot deel van de handelsbelasting ontvangen als de windturbines in bedrijf worden genomen.

Vergunningsaanvraag wordt verwacht in het voorjaar van 2024

Het project bevindt zich nog in de planningsfase. Stadtwerke Münster is momenteel bezig met het samenstellen van de documenten voor de vergunningsprocedure in overeenstemming met de federale wet op de immissiecontrole. Het bedrijf hoopt de aanvraag in het voorjaar van 2024 te kunnen indienen bij de verantwoordelijke toezichthoudende instantie, het district Borken. De beoordeling zal minstens zeven maanden in beslag nemen en goedkeuring wordt niet verwacht voor het einde van 2024. Als er geen vertragingen optreden, kunnen de windturbines op zijn vroegst begin 2026 in bedrijf worden genomen. Bron: Stadtwerke Münster

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.