Topside Alpha platform staat

| 28 december 2021
Topside Alpha platform staat

Bron: TenneT

Afgelopen zondag installeerde het installatieschip Pioneering Spirit van Allseas succesvol het offshore transformatorstation van het Alpha platform van Hollandse Kust (zuid) op de onderbouw in de Noordzee, zo’n 20 kilometer voor de kust van Den Haag. 

Het transformatorstation, ook wel topside genoemd, is één van de twee topsides van het Net op zee Hollandse Kust (zuid), dat het gelijknamige offshore windgebied zal verbinden met het Nederlandse hoogspanningsnet op de vaste wal. Marco Kuijpers, directeur Large Projects Offshore: “Met de installatie van de Alpha topside krijgt het Net op zee dat TenneT op de Noordzee realiseert meer en meer vorm. Hollandse Kust (zuid) Alpha is de eerste verbinding van een offshore windpark naar de Maasvlakte, met een capaciteit van 700 MW. Windenergie speelt een cruciale rol in de energietransitie, ook in de industrie, en ik ben er trots op dat TenneT op deze manier een bijdrage kan leveren aan een duurzame toekomst.” 

Gebouwd in Dubai 

Aannemer Petrofac heeft het afgelopen jaar op de werf Drydocks World in Dubai gewerkt aan de fabricage van twee High Voltage Alternating Current (HVAC) transformatorstations Alpha en Beta. Mammoet, specialist in zwaar transport en hijswerk, verzorgde medio november het wegen en laden van de 3.830 ton wegende Alpha topside op het transportschip Tai An Kou. Vanuit Dubai voer de Tai An Kou in een maand naar de Alexiahaven op de Maasvlakte, waar het dinsdag 21 december arriveerde. 

Installatie door Allseas 

In de Alexiahaven is de Alpha topside van het transportschip geladen op het multifunctionele platforminstallatie- en -verwijderingsschip Pioneering Spirit van offshorebedrijf Allseas, dat vervolgens is uitgevaren naar de installatielocatie op de Noordzee. Daar installeerde het schip de Alpha topside nauwkeurig op de jacket onderbouw. 

Beta topside 

De Beta topside – eveneens met een capaciteit van 700 MW – volgt naar verwachting het eerste kwartaal van volgend jaar. Wanneer het door windparkontwikkelaar Vattenfall te realiseren windgebied Hollandse Kust (zuid) in 2023 volledig operationeel is, genereert het een hoeveelheid groene stroom die overeenkomt met het verbruik van van meer dan twee miljoen huishoudens. Hollandse Kust (zuid) is het eerste subsidievrije windpark ter wereld. Bron: TenneT

Tags: , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.