Unieke pilot bij ontmanteling windpark Herkingen – mastdelen als wateropslagtanks

| 28 april 2024

Eneco gaat windpark Herkingen op Goeree-Overflakkee uit 1991 afbreken. Bij de afbraak wordt veel aandacht besteed aan hergebruik van materialen zodat er weinig afval overblijft. Daarbij vind een unieke pilot plaats met de onderste mastdelen.

Bron: Eneco

Windpark Herkingen staat sinds begin deze maand definitief stil, na 33 jaar duurzame opwek. Eerst gebeurde dat met vijf windturbines, maar na de herontwikkeling (repowering) in 2004 stonden er drie grotere windturbines, van Vestas met samen 8,25 MW vermogen. Een nieuwe upgrade is niet haalbaar, zo meldt Eneco. Op 29 april is de ontmanteling begonnen. De activiteiten worden uitgevoerd door het bedrijf Iver- Experts in Wind. De hele ontmanteling zal in mei worden afgerond.

Blade-Made verwerkt windturbinebladen

Eneco heeft met het bedrijf Blade–Made afspraken gemaakt over de verwerking van de wieken. Alhoewel de windturbinebladen nog niet volledig gerecycled kunnen worden, kunnen ze wel hergebruikt worden zodat de materialen niet verloren gaan. Blade–Made maakt daar bijvoorbeeld straatmeubilair, speeltoestellen of geluidsschermen van. Zodra die aan het einde van hun levensduur zijn, is de verwachting dat de techniek voor de recycling van de wieken zover verbeterd is dat daar dan wel materialen uit kunnen worden hergebruikt.

Van mastdelen naar wateropslagtanks

Het land waarop de windturbines staan wordt verkocht aan een lokale agrariër. Ook neemt hij de onderste mastdelen over. Zijn doel is om hiervan 15 meter hoge opslagtanks voor regenwater te maken, wat nog nooit eerder gebeurd is. Het betreft dan ook een pilot. Als alles goed gaat kan deze lokale agrariër daarmee zijn land ook in droge periodes besproeien. In de drie tanks samen kan namelijk zo’n 900.000 liter regenwater worden opgevangen.

De stroomaansluiting van het windpark gaat naar netbeheerder Stedin. Die kan daarmee zorgen voor optimalisatie van het netwerk op Goeree-Overflakkee.

One Planet Plan

Naast de duurzame opwek van energie is circulariteit een speerpunt van Eneco in haar One Planet Plan. Eneco wil in 2050 volledig circulair zijn, en waar mogelijk doet het energiebedrijf dat nu al. Bron: Eneco

Tags: , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.