Van Oord wint contract voor grootste offshore windpark van Schotland

| 28 november 2021

Van Oord wint contract voor grootste offshore windpark van SchotlandVan Oord is door Seaway 7 gecontracteerd voor het installeren van de scour protection rond de 114 windturbinefundaties in het offshore windpark Seagreen. Na voltooiing zal Seagreen het grootste windpark in Schotland zijn en het windpark met de grootste installatiediepte ter wereld.

Het 1,1 GW Seagreen-project ligt 27 kilometer uit de kust van Angus in Schotland. Het windpark zal bestaan uit 114 Vestas V164-10.0 MW-turbines. De turbines worden geïnstalleerd op driepotige jacket fundaties. Seaway 7 werd in juni 2020 geselecteerd om de inter-array kabels en funderingen voor het windpark te installeren. Nadat de jackets zijn geïnstalleerd moet er scour protection worden aangebracht om aantasting door erosie te voorkomen. Dit wordt gedaan door om de jackets heen steen te storten.

Bravenes & Nordnes

Voor dit specifieke project, dat eind oktober 2021 van start is gegaan, zet Van Oord het uiterst dynamische valpijpschip Bravenes in. Dit heeft een uniek, geautomatiseerd valpijpsysteem voor steenstorten, waarbij de valpijp over de zijkant van het schip loopt. Hierdoor kan met behulp van een krachtige onderwaterrobot (ROV – Remote Operating Vehicle) het steen op zeer nauwkeurige en efficiënte wijze rond de jacketfundaties worden gestort.

Daarnaast zal het valpijpschip Nordnes worden ingezet om op een aantal kabelkruisingen scour protection aan te brengen. Alle activiteiten onder water zullen plaatsvinden in waterdieptes tot 50 meter.

Seagreen is een project van SSE Renewables (49%) en TotalEnergies (51%). Het windpark zal genoeg schone, hernieuwbare energie leveren om het equivalent van 1,6 miljoen huizen van stroom te voorzien. Beeld: Van Oord

Tags: , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.