Vattenfall start ontmanteling windpark Irene Vorrink

| 28 februari 2022

Vattenfall begint met de afbraak van de windturbines van Windpark Irene Vorrink langs de dijk tussen Lelystad en de Ketelbrug in de provincie Flevoland. De windturbines maken plaats voor krachtiger exemplaren die samen deel uitmaken van Windplanblauw.

Windpark Irene Vorrink werd in 1998 opgeleverd en is daarmee een van de oudste nog operationele windparken van Nederland. In totaal 28 windturbines van het merk Nordtank met 600 kW vermogen staan op cilindrische stalen monopile funderingen in het water langs de dijk.

Na 25 jaar hebben deze windturbines echter het einde van hun technische leven bereikt. Operationeel manager Herre van der Meulen was in 1995 betrokken bij de bouw en daarna jarenlang verantwoordelijk voor het onderhoud van het windpark. Nu is hij ook betrokken bij de afbraak.

“Ik ga dit windpark missen. Ik heb het door zijn ligging altijd een vreselijk mooi park gevonden. Als ik van vakantie terugkwam en de windmolens passeerde voelde het altijd alsof ik weer thuiskwam. Sommige mensen hebben dat als ze de landsgrens passeren. Voor mij zijn dat de turbines van Irene Vorrink.”

Drijvende hijskranen

Deze maand worden de windturbines eerst een voor een stilgezet en gereed gemaakt voor demontage. Vanaf april worden ze daadwerkelijk afgebroken. De hijskranen die daarvoor nodig zijn staan op pontons in het IJsselmeer. De drie bladen en de nacelle worden in zijn geheel van de turbine gehaald en neergelaten op een ponton. Daar worden ze uit elkaar gehaald en over het water afgevoerd.  De werkzaamheden duren tot de zomer. De windturbines worden zover mogelijk gerecycled.

Windplanblauw

De 28 windturbines maken plaats voor 24 nieuwe windturbines die in twee rijen in het IJsselmeer komen te staan. GE Renewable Energy levert de windturbines. Het gaat om het Cypress platform met 5,5 MW vermogen, een ashoogte van 125,6 meter en een rotordiameter van 158 meter. Deze windturbines maken onderdeel uit van Windplanblauw waarvan Vattenfall samen met SwifterwinT de initiatiefnemers zijn. Bron Vattenfall/Windplanblauw

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.