Verkeer regelen in Hoofddorp op windenergie

| 28 januari 2017

De kleine windturbine bij de verkeerslichten in Hoofddorp combineert vergroening met besparing. De windmolen is nu bijna een maand in werking. Een gemeentelid kwam het concept tegen de beurs ’Dag Openbare Ruimte’. Daar had leverancier Wind Energy Holland een stand en bij een gesprek ontstond al snel enthousiasme om dit idee in Haarlemmermeer te gebruiken.

,,Zowel nationaal als op gemeentelijk niveau is er de wens om minder en duurzamere energie te gebruiken. Met dit project komt dat doel dichterbij.’’ Hoewel de windenergie-installatie bepaald niet goedkoop is, betekent de besparing aan energiekosten dat de installatie over die 25 jaar kostendekkend zou moeten zijn. De installatie zelf kost ruim 10.000 euro, daar komt nog eens bijna 2.000 euro aan geraamde onderhoudskosten bij over de levensduur van 25 jaar.

,,Dat is als de energieprijzen stil blijven staan. Maar wanneer grondstofkosten en belasting op energiegebruik blijven stijgen, ligt het voor de hand dat we op de levensduur van de windmolen steeds meer gaan besparen.’’

Bovendien kan de installatie tot 3.000 kilowattuur kWh per jaar aan elektriciteit opwekken, terwijl de verkeerslichten maar 2.500 kWh gebruiken. Extra stroom wordt aan het elektriciteitsnet geleverd, bij te weinig wind gebruiken de stoplichten netstroom.

,,Natuurlijk moeten de stoplichten ook werken wanneer het niet waait. Daarom is deze oplossing gekozen. Maar gezien de open locatie en hoe vaak het hier waait, verwachten we dat deze verkeerslichten voortaan energieneutraal zullen zijn.’’ En niet alleen de gemeente heeft deze verwachting: de fabrikant garandeert dat als over drie jaar geen gemiddelde opbrengst van 2.500 kWh per jaar wordt bereikt, de hele installatie terug genomen wordt.

Lees meer

Bron: Haarlems Dagblad

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties (1)

Trackback URL | Reacties RSS Feed

  1. Theo Haffmans schreef:

    Mooi woord: energieneutraal.
    Maar dat is het alleen boekhoudkundig.
    Energieneutraal kan het alleen zijn als men accepteert dat de verkeerslichten niet werken bij windstilte.