Vestas levert turbines voor Windpark Kroningswind

| 28 september 2020

© Vestas

Vestas is gekozen als leverancier van de windturbines voor Windpark Kroningswind op Goeree-Overflakkee. Het Deense bedrijf gaat 19 windturbines van het type V117-4,2MW leveren. Gezamenlijk wekken deze turbines 80 MW op wanneer het windpark operationeel is, naar verwachting eind 2021.

De Vestas V117-4,2 MW heeft een rotordiameter van 117 meter en een ashoogte van 91,5 meter. Door de tiphoogte van 150 meter is er geen verlichting nodig. De standaard turbine zal aangepast worden naar de locatie. Zo wordt de mast speciaal voor deze locatie ontwikkeld.

Naast de levering, installatie en inbedrijfstelling van de turbines heeft Vestas ook een 25-jarige Active Output Management 5000 (AOM 5000) service overeenkomst afgesloten met de initiatiefnemers van het windpark. Het windpark krijgt tevens een VestasOnline® Business SCADA-oplossing, waardoor de uitvaltijd van de turbine wordt verminderd en de energieopbrengst wordt geoptimaliseerd.

Deze opdracht brengt de totale geïnstalleerde onshore windcapaciteit van Vestas in Nederland op meer dan 2 GW.

Windpark Kroningswind
Windpark Kroningswind wordt gebouwd in agrarisch gebied tussen Stellendam en Middelharnis. Het windpark is een initiatief uit 2011 van 10 agrariërs. In 2019 nam het Belgische infrastructuurinvesteringsbedrijf TINC een meerderheidsbelang in het windpark. Van de 19 windturbines komen er 5 in het natuurgebied Blok de Wit te staan.

Binnenkort wordt een bedrijvendag georganiseerd voor lokale ondernemers. Voor de omgeving hebben de initiatiefnemers het zogenaamde Windfonds Goeree-Overflakkee opgericht. Van elke opgewekte MWh aan elektriciteit wordt €0,50 in het Windfonds gestort. Een deel van dit fonds gaat naar woningen binnen 1 kilometer van het windpark. Het overige is voor duurzame initiatieven die ingediend kunnen worden door omwonenden en organisaties binnen een straal van 3,5 kilometer van het windpark of, als er geld overblijft, binnen de gemeentegrens.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.