Windcat bestelt 2 extra CSOVs bij Damen Shipyards

| 28 november 2023

Windcat heeft een order voor twee Commissioning Service Operation Vessels (CSOV’s) geplaatst bij Damen Shipyards. Deze order vergroot de CSOV-vloot van Windcat tot een totaal van vijf schepen, met de optie om een zesde schip aan te schaffen.

De aankondiging volgt op de eerdere aankondiging in november 2022 over de bouw van een serie waterstofaangedreven CSOV’s, de ‘Elevation Series’. De Elevation Series CSOV’s, geïntroduceerd in een samenwerking tussen Windcat en Damen Shipyards, heeft een baanbrekend ontwerp dat de mogelijkheden en flexibiliteit aanzienlijk verbetert in vergelijking met traditionele schepen.

De CSOV’s zijn 87 m lang, 20 m breed en bieden plaats aan 120 mensen aan boord. De schepen zijn uitgerust met een ultramodern gangway (loopbrug), kraan, stuwraketten, hybride batterijtechnologie en offshore laadmogelijkheid.

CMB.TECH’s dual fuel waterstoftechnologie zal worden geïmplementeerd met als doel de CO₂-voetafdruk van offshore energieproductie en scheepsoperaties te minimaliseren.

Oplevering in 2026

De eerste drie schepen zijn momenteel in aanbouw in Vietnam en zullen in 2025 worden opgeleverd. De oplevering van de twee extra CSOV’s wordt verwacht in Q2 en Q3 van 2026, waardoor Windcat’s capaciteit om efficiënte en duurzame offshore diensten te leveren toeneemt.

“De beslissing om de CSOV-vloot uit te breiden sluit aan bij Windcat’s streven om te voldoen aan de toenemende vraag naar deze schepen wereldwijd, en zal ons meer capaciteit en flexibiliteit geven om klanten in de offshore-industrie te ondersteunen.” – Algemeen directeur Willem van der Wel

CMB en Damen, beide familiebedrijven, delen een gemeenschappelijk doel om relaties te bevorderen die gebaseerd zijn op openheid en samenwerking. Beide bedrijven zien een veelbelovend traject voor de offshore windindustrie en erkennen de groeiende vraag naar schepen die in lijn zijn met de behoeften van klanten voor duurzame energie gedurende het hele productie- en leveringsproces.

“Een jaar geleden begonnen we aan een spannend project om een grote serie CSOV’s te bouwen voor Windcat. Nu, een jaar later, zijn we verheugd dat we vijf CSOV’s in aanbouw hebben. Dit feit onderschrijft de betrokkenheid en langetermijnfocus van onze klant, maar het onderstreept ook de sterke relatie die we hebben en zeer waarderen.” – Verkoopmanager, Joost van der Weiden Bron: WindCat (Originele persbericht in Engels)

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.