Windmolens op Maat plaatst eerste Logic 25 erfmolen met 25 meter mast

| 28 juni 2024

Deze week plaatste Windmolens op Maat, leverancier van kleine windturbines, of erfmolen, de eerste versie van zijn Logic 25 model met een masthoogte van 25 meter. Dit gebeurde bij melkveebedrijf / zorgboerderij Hesselshoeve in Wapse, in de provincie Drenthe.

Met de plaatsing van deze erfmolen, zet de Hesselshoeve een belangrijke stap richting volledige energieonafhankelijkheid. Naast de 648 zonnepanelen die al op de boerderij aanwezig zijn, zal de erfmolen nu ook bijdragen aan de energieopbrengst, waardoor de boerderij minder afhankelijk van zonlicht wordt bovendien een stabielere en betrouwbaardere energievoorziening wordt gecreëerd.

De Hesselshoeve is een moderne boerderij met geavanceerde technologieën zoals melkrobots, voerrobots, mestrobots en kalverdrinkautomaten. Bovendien biedt de boerderij onderdak aan zowel de familie Hessels als zorgbewoners, wat betekent dat er een constante behoefte is aan betrouwbare energie. Met het oog op de toekomst, inclusief de mogelijke introductie van elektrische voertuigen, is de toevoeging van de erfmolen een cruciale stap.

Pilotproject in Drenthe

Naast dat de plaatsing van de erfmolen een belangrijke stap in de richting van duurzame energie betekent voor dit bedrijf, maakt deze tevens deel uit van een breder pilotproject in de provincie Drenthe. Vier gemeentes, namelijk De Wolden, Midden-Drenthe, Westerveld en Hoogeveen, werken samen aan dit innovatieve project waarbij wordt gekeken of een erfmolen met een hogere masthoogte dan 15 meter een betere optie is. De pilot is een reactie op de vraag naar hogere kleine windturbines vanuit agrarische ondernemers die geconfronteerd worden met stijgende energieprijzen. Hogere turbines zoals de Logic 25 bieden een hogere energieopbrengst, wat essentieel is voor bedrijven die willen overleven in deze tijden.

In de pilot kunnen per gemeente 10 boeren een tijdelijke vergunning kunnen krijgen voor het plaatsen van maximaal 2 erfmolens. De erfmolens mogen minimaal 20 meter en maximaal 25 meter hoog zijn in plaats van 15 meter. Gedurende 2 jaar wordt onderzoek gedaan naar het effect van de erfmolens, waarbij de gemeente zelf ook controleert of de erfmolen inderdaad genoeg duurzame energie opwekt. Als na afloop van de pilot blijkt dat hogere windmolens voldoen, kunnen deelnemers een permanente vergunning aanvragen. Zo niet, dan moeten de erfmolens 10 jaar na plaatsing weer verwijderd worden.

Toekomstige Plannen

De Logic 25 (25kW)in Wapse is de eerste in een reeks van 25 meter Logic 25 erfwindmolens die geplaatst worden en alweer plaatsing nummer 30 uit de Logic-reeks dit jaar. De komende tijd volgen er zeker meer, zo meldt Windmolens op Maat. Het bedrijf, dat onderdeel is van Hulst Innovation Holding, maakte eerder bekend dat het medio 2025 ook met een Logic 15 op de markt komt.  Bron: Windmolens op Maat

Windenergie-nieuws / Windpowernl gaat binnenkort op bezoek bij het Groningse bedrijf om meer te zien en te horen over de kleine windturbines en de plannen voor de toekomst. Houd onze website en/of socials in de gaten!

Tags: , , , , , , , ,

Category: Kleine Windmolens, Windenergie

Reacties zijn gesloten.