Windpark SwifterwinT op Land bereikt Financial Close

| 28 december 2020

Bron: SwifterwinT

Begin vorige week heeft Windpark SwifterwinT op Land financial close bereikt. Het windpark maakt onderdeel uit van Windplanblauw in de noordwesthoek van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad. Nu de financiering rond is kan met de bouw van de 37 windturbines, het onderstation en de aansluiting op het landelijke elektriciteitsnetwerk van start gaan.

Een consortium van banken, bestaande uit Rabobank, ABN AMRO Bank, Nederlandse Waterschapsbank, Landesbank Baden-Württemberg en Sumitomo Mitsui Banking Corporation, zal het windpark langdurig financieren. Dit komt bovenop de investering van de certificaathouders van SwifterwinT op Land B.V..

Daarnaast hebben inwoners van Swifterbant, Dronten en Lelystad en andere belangstellenden financieel kunnen participeren in het windpark door middel van een obligatielening van in totaal EUR 10 miljoen. De uitgifte van deze obligatielening heeft afgelopen jaar plaatsgevonden.

Stephan de Clerck, Directeur van SwifterwinT B.V., een samenwerking van meer dan 170 agrarische ondernemers en inwoners van de gemeente Dronten dat verantwoordelijk is voor de bouw van het windpark op land: “Het vraagt heel veel inspanning van alle betrokkenen om voor een windpark als SwifterwinT op Land Financial Close te bereiken. Daar werken we sinds 2010 met ruim 170 agrarische ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren naartoe. Sindsdien zijn er steeds meer mensen bijgekomen, die op verschillende manieren participeren in dit windpark. Daarmee is onze ambitie om in dit gedeelte van Flevoland een windpark van ons allemaal, voor ons allemaal te realiseren, een belangrijke stap dichterbij gekomen. En kunnen we in het nieuwe jaar starten met de bouwwerkzaamheden.”

Het windpark zal naar verwachting in 2023 gereed zijn. De 37 windturbines gaan dan naar verwachting ca. 780 GWh groene stroom per jaar produceren. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat Eneco de stroom zal afnemen van Windpark SwifterwinT op Land.

Windplanblauw
Windpark SwifterwinT op Land is onderdeel van Windplanblauw. Hierbij worden de huidige 74 windturbines vervangen door 61 grotere turbines, met meer vermogen. Naast de 37 windturbines op land van Windpark SwifterwinT op Land komen ook 24 windturbines op het IJsselmeer te staan. Dit wordt uitgevoerd door Vattenfall. Het definitieve sein voor de bouw van de 24 windturbines op het IJsselmeer volgt later.

In totaal zullen deze windturbines jaarlijks ca. 250 MW duurzame stroom opwekken. Een deel van de opbrengsten van het windpark wordt in een omgevingsfonds gestort ten bate van de inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.