De 1e windturbine van windpark Zuidwester gaat stroom leveren

| 28 oktober 2015

Op dinsdag 3 november gaat de eerste windturbine van windpark Zuidwester stroom leveren. RWE heeft een 12-tal supermoderne windturbines gebouwd met een geïnstalleerd vermogen van 90 MW. Deze gaan stroom leveren wat vergelijkbaar is met het elektriciteitsverbruik van 90.000 huishoudens. Windpark Zuidwester maakt onderdeel uit van windpark Noordoostpolder en is één van de grootste windparken van Europa met in totaal 429 MW.

De directeuren van energiebedrijf RWE en turbineleverancier Enercon stellen de eerste windmolen dinsdag in bedrijf.

25 jaar geleden bouwde RWE in de Noordoostpolder ook al het grootste windpark van Europa.  Toen stonden er 50 windturbines aan de Westermeerdijk en nu worden er door RWE in de polder 12 nieuwe windturbines gebouwd. Het bijzondere is dat iedere individuele nieuwe turbine net zo veel stroom gaat leveren als de 50 turbines in het oude park samen deden. Uiteraard zijn de nieuwe turbines, met een door de wieken bestreken oppervlakte van ca. 1,25 hectare per turbine, groter dan de oude.

Deze turbines draaien al bij een lagere windsnelheid en blijven dat ook doen als het heel hard waait. De oudere types moesten dan vaak uitgezet worden. De geavanceerde turbines benutten het gunstige windklimaat in de polder optimaal en ondersteunen met hun geavanceerde vermogenselektronica de netstabiliteit, wat belangrijk is voor een toekomst met steeds meer duurzame energiebronnen. Realisatie van dit project op deze plaats in Nederland was niet mogelijk geweest zonder de inzet van gerenommeerde (Nederlandse) civiele en geotechnische expertise.  

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.