X1 Wind installeert drijvende windprototype in Spanje

| 28 oktober 2022
X1 Wind installeert drijvende windprototype in Spanje

© X1 Wind

X1 Wind, de Spaanse ontwikkelaar van drijvende windtechnologie, en partners hebben met succes een drijvende offshore windprototype geïnstalleerd op de PLOCAN-testlocatie bij de Canarische Eilanden.

Na voltooiing van de installatie en verbinding met het afmeersysteem en de vorig jaar geïnstalleerde dynamische kable, zal het platform tot maart 2023 in volledig operationele omstandigheden worden getest en de geproduceerde elektriciteit aan het smartgrid van de testsite PLOCAN leveren.

Reductie in LCOE

Het door de EU gesteunde PivotBuoy Project wil de huidige Levelized Cost Of Electricity (LCOE) van drijvende windenergie aanzienlijk verlagen. Het project is gericht op het demonstreren van een innovatieve afmeersysteemconfiguratie die de voordelen van een SPM (single point mooring) combineert met een klein TLP (Tension-Leg Platform) afmeersysteem, waardoor diepere wateren kunnen worden bereikt en de voetafdruk en de impact op de zeebodem tot een minimum worden beperkt.

X30-platform met Vestas V29 turbine

Het X1 Wind X30-platform is ontwikkeld met een aantal belangrijke ontwerpkenmerken om het installatieproces te stroomlijnen, waaronder een lichtgewicht en stabiele drijver die gemakkelijk gesleept kan worden door lokale schepen. Uitgerust met een Vestas V29-turbine is het prototype op schaal 1:3 gestationeerd op een waterdiepte van 50 m in een benedenwindse configuratie, waardoor een passief ‘weathervaning’-effect wordt gecreëerd dat een actief yaw-systeem overbodig maakt. Dankzij de schaalbaarheid van de technologie van X1 Wind kan het bedrijf platforms leveren voor turbines van 15 MW en meer en deze op zeer diepe locaties inzetten.

Volgens Alex Raventos, CEO en medeoprichter van X1 Wind, komen de plannen voor commerciële schaalvergroting nu in een stroomversnelling: “De met de X30 verkregen gegevens zullen bijdragen tot het verminderen van de risico’s van de technologie, het verbeteren van het ontwerp en het verkrijgen van de certificering van onze platforms op commerciële schaal ter voorbereiding op komende aanbestedingen in Spanje en andere landen wereldwijd.”

Het in Barcelona gevestigde bedrijf werd onlangs door de Europese Commissie geselecteerd om het NextFloat-project uit te voeren – een ambitieus programma om drijvende windenergie op industriële schaal te versnellen, met als doel het eerste platform op commerciële schaal in Zuid-Frankrijk te installeren.

Ondersteunende partners

Het PivotBuoy-project wordt gesteund door een subsidie van 4 miljoen euro van het H2020-programma van de Europese Commissie. Het consortium onder leiding van X1 Wind omvat toonaangevende bedrijven als EDP NEW, DNV, INTECSEA, ESM en DEGIMA en de onderzoekscentra WavEC, DTU en PLOCAN.

Tags: , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.