Alle turbines in Borssele III & IV gereed

| 29 november 2020

© MHI Vestas

Alle turbines staan gereed in het Borssele III & IV offshore windpark. Afgelopen donderdag, 26 november 2020, werd de laatste van 77 MHI Vestas V164-9.5 MW-turbines opgeleverd. De laatste set turbines wordt nu in gebruik genomen en getest ter voorbereiding op volledige stroomopwekking. Het windpark heeft een totale capaciteit van 731,5 MW.

De laatste turbine is door Van Oord geplaatst met behulp van het offshore installatieschip Aeolus. De Aeolus kan maximaal vier turbines per rit vervoeren. De lading bestaat uit 12 rotorbladen, 4 torendelen en 4 gondels.

Van Oord is een van de vijf partners in het Blauwwind consortium dat in december 2016 de aanbesteding won voor het windpark. Het consortium omvat ook Partners Group (45%), Shell (20%), DGE (15%) en Eneco Groep (10%).

“Een goede projectuitvoering begint met een goede voorbereiding en planning; de startdatum van de turbine-installatie werd gekozen in 2017 en werd tot op de dag precies, in mei van dit jaar uitgevoerd. Het overwinnen van veel extra uitdagingen in dit buitengewone jaar vereiste nog meer samenwerking tussen alle betrokken partijen, en heeft geleid tot een succesvolle afronding van de installatie-fase,” zegt Roeland Borsboom, Projectdirecteur en CEO van Blauwwind. “We zijn trots op het team.”

“Bij het installeren van turbines bij Borssele III IV hebben we een aantal uitdagingen overwonnen die voortkomen uit COVID”, aldus Laurens van Pijkeren, projectdirecteur van MHI Vestas. “We moesten niet alleen onze manier van werken op het installatieschip aanpassen, ook het transport van technici naar het project was een internationale uitdaging. Daarom zijn we erg blij en trots om alle 77 V164-turbines op tijd veilig te installeren en ons nu voor te bereiden op de volledige ingebruikname van dit belangrijke project voor Nederland. ”

De eerste turbines leveren sinds augustus 2020 stroom. De laatste set turbines wordt nu in gebruik genomen en getest ter voorbereiding op volledige stroomopwekking. Het windpark levert straks voldoende duurzame energie om jaarlijks 825.000 Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

Na volledige inbedrijfstelling heeft MHI Vestas een serviceovereenkomst van 15 jaar voor de exploitatie en het onderhoud van het Borssele III & IV-project.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.